Какво причинява телевизорът дори когато е изключен 05.03 | 08:11

Не особено хубави неща

От iNews.bg

Децата между 10 и 14 години, които спят в присъствието на телевизор в стаята си, са средно с 0,4 килограма по-тежки, дори и да не го гледат, установи американско проучване, цитирано от Daily Mail.

Наддаването в килограмите нямало връзка с това колко дълго или не малчуганите се застояват пред екрана. Според учените техният по-висок индекс на телесна маса се дължи на нарушения в съня и на рекламите за храна, насочени към децата, допълва БТА.

Според автора на проучването Даян Гилбърт Даймънд от медицинския институт Дартмът в щата Ню Хемпшър, трябва да се изследва и влиянието на другите електронни устройства, освен телевизорите, върху здравето на децата, като таблети и лаптопи и смартфони. Близо половината от децата на възраст между 5 и 15 години гледат програми на устройства, които не са телевизори.

Проучването изследвало през 2003 година 6 522 момчета и момичета на възраст между 10 и 14 години. Всеки три от пет деца заявили, че имат телевизионен приемник в детската стая, в която спят. Две години и половина по-късно било проверено теглото им.

Тези с телевизори били с 0,4 килограма по-тежки. А след четири - с 0,75 килограма.

Даян Гилбърт съветва родителите да премахнат телевизионните приемници от детските стаи на своите деца, за да избегнат затлъстяването им. Все още не е научно доказано дали смартфоните, таблетите и лаптопите също водят до покачване на теглото.

Водещи

Най-четени