Какво се крие под езерото Титикака? 13.01 | 16:20

До края на тази година предстои откриването на музей, част от който ще е подводен

От iNews

Езерото Титикака, което се намира на границата на Перу и Боливия, е огромно (8372 км²), много дълбоко (средно – 107 м, максимум 281 м), високопланинско (3812 м над морското равнище!) и определено е много загадъчно.

Титикака се смята за люлката на цивилизацията на инките, както и на още по-древни от тях цивилизации.

Учени смятат, че преди около 100 млн. г. езерото Титикака всъщност е било море и е било разположено там, където му е положено – на равнището на Световния океан.

Но по някакъв невъобразим начин (вероятно в резултат на природен катаклизъм с неимоверна сила) морският залив се е издигнал на сегашната главоломна височина.

Легендата за скрит във водите на Титикака огромен град се оказа истина: през 2000-та година на дълбочина 20-30 м бе открит път, стени на големи строителни съоръжения, тераси, скулптури, златни и керамични предмети.

Подводен град в езерото Титикака съществува в действителност, но засега е слабо проучен.

Министърът на културата и туризма на Боливия съобщи още тогава, че са открити над 10 000 предмета – съдове, златни изделия, керамика, като е установено, че те са принадлежали на културата на тиуанако и на доинкски цивилизации”.  

 Тиуанако  е идна от първите империи в Южна Америка (формирала се окоро 1500 – 800 г. пр. н. Е.)

В края на 2018-а авторитетни медии съобщиха, че край Титикака се планира построяването на огромен музей, част от който ще се намира под водата. Проектът бе оценен на 10 млн. щ. д., а предполагаемата дата на откриването му е през настоящата 2020 г.

Превод и редакция: iNews

Най-четени