Какво се случва с човешкото сърце в космоса 29.03 | 19:39

Любопитно

От Таньо Давчев

Сърцето на астронавтите придобива по-кръгла форма, когато те пребивават дълго време в космоса, а това може да доведе до сърдечни проблеми, сочат резултатите от изследване, цитирани от FPA.

Откритието е важна крачка напред към опознаване на последствията от микрогравитацията върху физиологията на сърцето по време на пътувания в космоса с времетраене 18 и повече

месеца, като например пилотирана мисия до Марс, заявиха авторите на изследването.

"Сърцето не полага големи усилия в космоса, а това може да  доведе до загуба на мускулна маса и до сериозни здравни последствия за астронавтите след завръщането им на Земята, заяви ръководителят на изследването д-р Джеймс Томас от НАСА. Търсим решение на проблема по-специално чрез физически упражнения, за да предотвратим или да блокираме този феномен. Познанията какви упражнения са нужни и колко чести да са те, за да се поддържа доброто състояние на сърцето в условия на микрогравитация, са много важни за гарантиране здравето на астронавтите по време на дълги пътувания в космоса, като например мисия до Марс."

Според него подбраните за астронавтите физически упражнения могат да се ползват и от хора, които са обездвижени заради увреждания или са засегнати от сърдечна недостатъчност, допълва БТА.

За целите на изследването 12 астронавти от НАСА привикнали да си служат с ултразвуков апарат, за да направят снимки на сърцето си, докато са на борда на МКС, преди дългото си пребиваване в космоса и след това. Снимките разкрили, че сърцето е с близо 10 на сто по-кръгла форма, когато е в безтегловност.

Въпросната трансформация е сходна с предсказаната от математическия модел на учените. Получените резултати могат да допринесат за по-добро опознаване на сърдечносъдовите болести на Земята и това да има важно клинично приложение, отбеляза д-р Томас.

По-кръглата форма, която сърцето на астронавтите придобива в космоса, бързо изчезва след завръщането им на Земята. Тази деформация на сърцето в условия на микрогравитация може да означава, че то функционира по-неефикасно, но продължителният ефект от този феномен върху доброто състояние на сърцето е неизвестен, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването бяха представени в рамките на годишната конференция на Американския колеж по кардиология във Вашингтон.

Водещи

Най-четени