Какво стимулира мозъка на възрастните? 14.04 | 08:50

Гледането на внуци пази умствените способности на хората над 57 години

От iNews.bg

Изследване на американски учени потвърди, че гледането на малки деца от хора, приближаващи 60 години, предпазва от Алцхаймер, предаде Daily Mail. Но всичко трябва да се прави с мярка, защото претоварването с грижи за внуците също може да е вредно за възрастните хора.

Идеалната честото, с която бабите и дядовците е добре да поемат грижи за наследниците си, е веднъж седмично, твърди изследването. Ако възрастните са заети с малчуганите пет дни седмично, ефектът също е вреден. Това доказват тестовете за работната памет и скоростта на обработване на данните при хора на възраст между 57 и 68 години. Когато бабите и дядовците прекарват с децата прекалено много време, те се изтощават и това им се отразява зле физически и ментално.

"Знаем, че възрастни жени, които остават социално ангажирани, са с по-добри когнитивни функции и по-малък риск от деменция по-късно. Прекаленото добро обаче също може да е лошо", каза Марджъри Гас от Северноамериканското дружество по менопаузата, публикувало изследването.

 

 

Водещи

Най-четени