Какво трябва да знаете за портокаловия сок 19.02 | 19:05

И защо трябва да го пиете все по-често

От iNews.bg

Дълги години портокаловият сок играеше ролята на "здравословен еликсир" в Америка, пише Atlantic, заело се да проучи въпроса, свързан с еволюцията на тази напитка в САЩ.
Рекламиран от специалисти по хранене, производители на плодове, търговци, правителства, всеки от които изтъкваше ефикасността му срещу скорбута, апатията и дори срещу рядкото заболяване ацидоза, портокаловият сок се превърна в задължителен елемент от правилно "балансираната закуска".
В продължение на години той беше прекалено скъп, или недостатъчно вкусен, главно защото се предлагаше във вид на консерви. По това време повечето хора ядяха портокалите, вместо да пият сока им. Южният плод става синоним на здравословна храна благодарение на рекламата и усилията на един амбициозен биохимик, Елмър Макколъм, издигнал се до ранга "официален
нутриционист на нацията" през 20-те години, изтъквайки ползата на витамините за здравето. Той алармира за опасността от ацидозата и обещава, че тя може да бъде преборена с цитрусовите плодове. Производителите се възползват и включват този аргумент в различни рекламни кампании.
След като истерията около ацидозата отшумява (болестта се оказва изключително рядка), през 30-те маркетингът се хваща за добродетелите на витамин С. През 1948 г. се появява замразеният портокалов концентрат. Прибавяте малко вода, разбърквате и готово Напитката е наречена "фреш фроузен".
По-късно, "през 50-те химиците разработват над 400 нови добавки, подпомагащи обработката и консервирането на храните". Което е причина за бум в консумацията на портокалов сок на прах.
През 80-те най-масово консумиран е готовият портокалов сок, последван от версията "без концентрат". Така "свежият и чист сок в картонена кутия замества витамините в консервена кутия".
Относителна чистота, ако се съди по съдържанието на някои етикети.
Така, макар и вече да не се страхува от ацидозата, консуматорът винаги подсъзнателно мисли, че изпиването на портокалов сок ще му се отрази добре.
Как стои въпросът с портокаловия сок в другите страни? Навсякъде консуматорите преминават през фазите на консервиран сок или сок на прах.
По-късно, когато на мода идва връщането към природосъобразния начин на живот, започват да се изтъкват качествата на чистия свеж сок.
Днес специалистите по здравословно хранене масово включват портокаловия сок като един от "5-те плодове и зеленчуци дневно", при условия че е "чист". Защото с етикета "здравословно" могат да се срещнат напитки с доста по-различно съдържание на рафтовете с бутилки портокалов сок.
В домашно приготвения сок има повече витамини и той е по-вкусен, отбелязва БТА. "Чистият сок" в супермаркета, както е посочено на етикета, е само от изцедени портокали. Захарта в него е само тази, която се съдържа в плода. Концентратът се произвежда на базата на сок, от който е отнето максимално количество вода, което става на мястото на производството на портокали, с оглед на транспортирането му в по-малки опаковки. Впоследствие водата се добавя на мястото, където той ще бъде консумиран. В "нектара" има сок, плодово пюре, вода и захар.
100 мл чист пастьоризиран портокалов сок в търговската мрежа съдържа 10,2 г захар, или малко по-малко от тази в кока-колата (10,6 г). Разбира се, сравнението е неуместно, защото сокът съдържа витамини (92% от препоръчаната дневна доза витамин С в чаша от 200 мл.), минерали, фибри (макар че при преработката значителна част от тях се губят), липсва бяла рафинирана захар Така че портокаловият сок действително е по-полезен отколкото една кола. Същото важи и за много от другите ароматизирани или плодови напитки, които често са с високо съдържание на захар, макар и представяни като здравословни и полезни.

Най-четени