Какъв е цветът на Атлантическия океан? 12.03 | 10:33

Екипът търси какво е влиянието на аерозолните облаци върху водораслите в океана

От Елена Кирилова

Екип от учени от четири страни е тръгнал на морска експедиция, за да открие какъв е цветът на Атлантическия океан, съобщава Telegraph.

Те искат да установят какво е въздействието на облаците от аерозолни частици, стоящи над водата, върху водораслите, които са в основата на морската хранителна верига.

Около една трета от въглеродния диоксид, изпуснат в атмосферата от човешка дейност, се абсорбира от микроскопични водорасли в морето. Този процес дава на водата зеленикав оттенък, когато водораслите, които са близо до повърхността, цъфнат.

Но сателитни снимки през последните години показват големи аерозолни облаци над океаните и по-специално в южната част на Атлантическия океан. Според учените те увеличават количеството на слънчевите лъчи отразени от морето, а това намалява размера на водораслите и следователно води до намаляването на зеленикавия оттенък на водата.

Екипът се надява да получи по-точни замервания, тъй като тези от сателитите могат да бъдат повлияни от силните вълни или ветровете.

"Данните от сателитите все още не са потвърдени. Трябва да се види дали този ефект не е причинен от разбиването на вълните в морето", споделя Милтън Кемпъл от Националния институт за космически изследвания в Бразилия.

В проекта участват учени от Бразилия, Аржентина, Франция и САЩ, които в момента се намират на борда на изследователски кораб "Мелвил", принадлежащ на Института по океанография в Сан Диего. Той напусна Кейптаун в края на февруари и се очаква да пристигне в Валпарайсо, Чили, през следващата седмица.

Водещи