Календар на 3000 години в Приморско 20.07 | 11:18

Музеен експонат може да се окаже доказателство за тракийска писменост

От iNews.bg

Мъже от Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 години. Мистиката на траките привлича вниманието на инженера Мескян Палов и икономиста Андрей Шурелов в музея в морския град. Тя смятат красивите фрески върху глинено зърнохранилище от ранната желязна епоха за отброяване на фазите на луната и изгревите на слънцето, предаде бТВ. Ако учените потвърдят откритието, този съд за съхранение на зърно може да се окаже първият документ за писмен календар на траките.

Находката е намерена в могила край тракийското светилище Бегликташ, посветено на Богинята Майка и Бога Слънце. Според археолозите през малък триъгълник в камъните на светилището се измерва лятното слънцестоене. Мъжете обаче откриват детайлно отброяване на всяка фаза на луната и всеки изгрев на слънцето.

"Ако нямаме десетична бройна система и трябва да отмерим нещо, някакъв такт, който не е цяло число, дробите ще ни помогнат и всъщност и то вероятно точно така е било”, обяснява Мескян. По думите на Андрей всеки може да използва календара в ежедневието си.

Младите откриватели се надяват външни специалисти да се поинтересуват от изследването им. Уредниците в местния музей обаче за сега не подкрепят тезата, че върху съд е изобразен календар.

Водещи

Най-четени