Канадски милиардер Игнат Канев с подарък към родното си село 07.10 | 13:00

Игнат Канев винаги „носи“ България със себе си

От Беатрис Николoва

Канадският милиардер Игнат Канев се върна в България, за да отпразнува 88-ия си рожден ден. По случай повода българинът подари на жителите на родното си село Горно Абланово нов културен дом, изграден с негови средства.

Канев напуска родното си място, когато е бил само 14-годишен. Няма пари, нито знае език, но с упоритост успява да се превърне в един от най-влиятелните строителни магнати в Канада. Макар богатството му да се изчислява в милиарди, той не забравя откъде е тръгнал. И все по-често намира повод да се върне у дома.

Идванията му често са съпроводени с някой културен център, който той прави за България, защото, както той самият се изразява, това е негова кауза. Миналата година той откри център в Русенския университет.

Милиардерът сподели през сълзи формулата на успеха си.

Канев заяви, че това е труд, постоянство и желание, но има нещо тайно, което винаги е го е държало "буден" - любовта към родинатa, сподели Игнат пред TV7.

"Едно време, като дойдох в Канада, в начало като ме питат откъде съм и като кажа, че съм от България, те мислят, че съм от Боливия. Хората не знаят какво е България. А днес, като кажете Игнат Канев, това значи България в Канада. Така че много съм горд, това, което сме направили. Колкото повече помагаш, колкото повече даваш, и повече Господ ти дава.

Много често ме питат как съм успял да постигна всичко - аз им отговарям, че с много желание, труд и постоянство. Но всъщност сега пред вас за първи път ще разкрия една своя тайна, която дълго пазих в сърцето си. Тя се нарича Горно Абланово, моето мило родно село.

Споменът за него никога не ме напуска, през всичките тия години, този спомен ме топлеше през дългите мразовити канадски нощи, него сънувах и той ми помагаше да се изправям и да продължа напред. Когато ми бе най-трудно, той ме съхрани като българин и до днес", сподели нашенецът.

Най-четени