Кариера: Всемогъщ крал на интергалактическата федерация... 22.02 | 17:34

В Google има нестандартни длъжности

От Лили Бончева

Google е нетрадиционна компания и това се вижда ясно от политиката ѝ за имената на длъжностите, пише Econ.bg. Най-общо казано, както и да пожелаете да кръстите длъжността си, то това ще бъде написано във визитката ви.

Част от служителите на Google се възползват в пълна сила и са си подбрали доста нестандартни наименования на позициите, които заемат, коментира BusinessInsider.com.

Ето и някои от най-нестандартните длъжности, заемани от напълно реални хора, често работещи на пълен работен ден в компанията.

Мениджър "Танци" - хората, които заемат подобни позиции, преподават по танци или йога в танцовото студио на Google в Маунтин Вю, Калифорния.

Диетолог, който се грижи за това безплатната храна, която Google предоставя на своите служители, да е здравословна. Или поне в менюто да присъства и такава храна, наред с другата.

Хранителен учен - част е от Отдел "Човешки ресурси". Те провеждат експерименти, свързани с храната в компанията. Например, тестват разликите между това бонбоните M&M да са поставени съответно в прозрачни и в непрозрачни кутии.

Не чак толкова изненадващо, но в Google си имат учител в центъра за деца в предучилищна възраст предвид факта, че в компанията има училище за децата на служителите. Тези хора се грижат за децата и наблюдават съоръженията в детските помещения.

Масажите са екстра, която започва да се предлага на служителите в компанията почти веднага след основаването ѝ през 2008 година – съответно си има и длъжност "Масажист". Има и фитнес мениджър за всички служители, които искат да се поддържат във форма.

Специалист по ергономичност. Грижат се за това работните станции на служителите на компанията да са правилно сглобени, така че те да не получават карпален синдром (причиняващ пробождащи болки в китката и ръката нагоре, често предизвикани от работа с компютърната мишка) или болки в гърба

Бусовете, с които се возят служителите на компанията, както и всички останали превозни средства, като например велосипедите за придвижване в комплекса на Google се нуждаят от координация. Затова си има и позиция Транспортен мениджър.

Веселият добряк (Jolly Good Fellow). Това е официалната длъжност на Чейд Менг-Тан (всички го наричат Менг). На визитката му пише още: "...нещо, което никой не може да отрече". В началото той е бил инженер в компанията, но в момента преподава "внимание" (ум, мисъл, задълбоченост) на служителите ѝ като част от програма, наречена "Потърси вътре в себе си" (Search Inside Yourself).

Ръководител на "зеления екип". Той се грижи за това дизайнът на сградите на компанията да е енергийно ефективен и да се използват природосъобразни хранителни източници.

И накарая – най-значимата - всемогъщ крал на интергалактическата федерация и командир на Вселената. Всъщност това е официалната длъжност на една от дамите в компанията - Тифани Монтаг, която ръководи космическите проекти на Google. Такъв например е конкурсът Lunar X Prize, който ще даде 30 млн. долара на първия финансиран с частни средства проект, който успее да изпрати робот на Луната.

Водещи

Най-четени