Като видиш падаща звезда, пожелай си нещо 14.11 | 17:01

Идат Леонидите, въоръжете се с нощно търпение

От Антония Михайлова

На 17 срещу 18 ноември жителите на Северното полукълбо имат възможност да си пожелаят нещо, при това не само едно. В 2 часа след полунощ започва истински звездопад. Астрономите смятат това явление – метеорния поток Леониди – за едно от най-значителните събития на есента.

За първи път този "звездопад" е бил фиксиран през Х век и е оставил неизличимо впечатление у хората. Впрочем неговата интензивност зависи от плътността на потока, чийто радиант се намира в съзвездие Лъв (оттам идва и името му Леониди, от Leo) и през който преминава нашата планета.

Легендите са съхранили сведения за възхитителни звездопади. Понякога те били толкова силни, че предизвиквали страх от край на света. Ние можем да се любуваме на това небесно чудо без никакъв страх пред суеверията. Най-добре е всеки да грабне любимия си човек под ръка и заедно да съзерцават небето някъде далеч от светлините на града.

За съжаление небесното зрелище, освен от облаци, може да бъде помрачено от Луната, която ще се намира във фазата си на пълнолуние. Именно нашият естествен спътник може да попречи на величествената гледка. Което ще бъде жалко, тъй като Леонидите са сред най-зрелищните потоци на годината. През 1966 година този поток бил определен като дъжд, тъй като в продължение на 15 минути можело да се видят безброй метеори.

Какво пък, да си пожелаем безоблачна нощ и много падащи звезди въпреки кръглата Луна.

Водещи

Най-четени