Китай отново гледа към Луната 28.10 | 10:13

Страната изстрелва лунохода „Чанъе-3“

От Десислава Маданска

Китайската ракета-носител "Чанчжен-3Б" ("Великият поход-3Б") се отправи от Пекин към космодрума Сичан, провинция Съчуан в Югозападен Китай, за да се подготви за изстрелването на първия китайски луноход "Чанъе-3", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на информация от Комитета за отбранителни науки, техника и промишленост на КНР, към който е космическият отрасъл на страната. 

По данни на агенция Синхуа, в сравнение с предишния китайски лунен орбитален апарат "Чанъе-2", в "Чанъе-3" са "използвани редица нови технологии, повишена е сигурността". 

През август Китай оповести, че ще изстреля третия си лунен изследователски апарат до края на годината, припомня AP.

Предвидено е "Чанъе-3" да извърши меко кацане на лунната повърхност. Самодвижещият се луноход със слънчеви батерии и тегло около сто килограма трябва да работи на Луната най-малко три месеца. Той ще изследва геоложкия строеж и релефа на лунната повърхност.

В китайската митология Чанъе е жена, която живее в дворец от нефрит на Луната. 

Китай изстреля лунните си изследователски апарати "Чанъе-1" и "Чанъе-2" съответно през 2007 г. и 2010 г. 

Изстрелването на "Чанъе-3" ще бъде осъществено в рамките на втория етап на китайската лунна програма, която предвижда извеждане на апарати на Луната, прилуняване, събиране и  изучаване на лунния грунт, добавя БТА. Между 2020 и 2025 г. трябва да бъде изстрелян и китайски астронавт на Луната.  

Най-четени