Китай се готви за 90 г. от Комунистическата партия 29.06 | 18:40

Грандиозен спектакъл бе представен на 28 юни в Пекин

От Елена Кирилова

На 1 юли Комунистическата партия в Китай отбелязва своята 90-годишнина.

Червени песни и лозунги по улиците, както и червени банери в множество китайски сайтове са само част от начините, по които партията чества основаването си, което по традиция се отбелязва на 1 юли.

Специално грандиозно шоу бе представено на 28 юни в Голямата зала на народа в Пекин, в което се включиха множество танцьори и актьори. Изпълненията приличаха на тези по откриването и закриването на церемониите за Олимпийските игри, съобщава сайтът allvoices.com.

Впечатляващото цветно шоу включваше изпълнения в перфектен синхрон, представени от артисти в интересни костюми.

По случай 90-годишнината в Пекин бе представена изложба от общо 379 произведения на изкуството, 80 от които са специално изработени по случай празника.

Събитието бе отбелязано и с премиерата на специален филм за партията.

Централната банка на Китай пусна възпоменателни монети, изработени от месингова сплав. Тяхната номинална стойност в 5 юана, като общият брой пуснати монети е 60 млн.

Миналата година партията отбеляза рождения си ден със специален концерт, в който се включиха общо 80 певци. Освен него партийните комитети организираха редица празненства във всички части на страната.

Наскоро Комунистическата партия на Китай обяви, че броят на членовете й е нараснал, с което достига над 80 млн. души през миналата година. През 2010 г. партийните членове са станали 80,27 млн. души, което е с 2 млн. повече от 2009 г. Броят на членовете на партията е почти равен на населението на Германия, съобщи сайтът newswer.com.

Китайската комунистическа партия е основана от Мао Цзедун и в началото си има само 50 членове. През 1949 г. тя поема властта в страната, като броят на последователите й е 4,5 млн. души.

Водещи

Най-четени