Китайски селяни вдигнаха петзвезден хотел 10.10 | 13:04

„Образецът на социалистическото село“ в Китай ще посреща туристи в небостъргач

От Олга Андреева

Петзвезден хотел, построен със средства от местното население, отвори врати в "най-заможното" китайско селище Хуаси – символ на главоломния икономически растеж на страната.

Longxi International Hotel е една от най-високите сгради в Китай със своите 328 метра. В Китай има около 10 много високи сгради, сред които и Шанхайският финансов център, но всички те са в големи градове.

Хуаси обаче все още се води за село в провинция Дзянсу, Източен Китай, въпреки че през годините се разшири значително, поглъщайки близките села, а населението му нарасна до 50 000 души от 1600 през 1960 г., посочва AFP.

Някога бедна земеделска община, Хуаси преживя бум през последните 30 години на икономически реформи в Китай. Богатството на "образеца на социалистическото село", както го наричат, се основава на колективните средства на регистрираните домакинства, които успяват да натрупат пари в производството на стомана и текстил.

Повечето приходи на домакинствата се реинвестират в проекти на задължителна основа, за да се поддържа цикълът на развитие. Корпорацията, която управлява бизнеса на селото, Huaxi Group, има 2 000 акционери - всички регистрирани жители. Акционери не могат да бъдат чужденци, дори и ако работят в селото.

Според в. China Daily 200 домакинства са акционери в 74-етажния петзвезден хотел в селото, като всеки от тях е предоставил 10 млн. юана (1,5 млн. долара) за реализирането на проекта на обща стойност 470 млн. долара.

Хотелът разполага с въртящ се ресторант, басейн на покрива, мол, театър, спа център и статуя на вол, изработена от един тон злато, разположена на 60-ия етаж.

Водещи

Най-четени