Книгите ще живеят вечно 03.08 | 12:01

Интернет пионер събира копия от всички издадени книги

От Елена Кирилова

Сгушен в малък склад в задънена уличка в Ричмънд, Калифорния, интернет пионер изгражда бункер, в който да запази не какво да е, а застрашеното печатно слово, съобщава CBC News.

50-годишният Брюстър Кейл е основал неправителствената организация Internet Archive през 1996 г., за да запази копие от всяка уебстраница, която някога е била написана. Сега компютърният учен и предприемач е решил да увеличи усилията си и да запази физическо копие на всяка книга, публикувана някога.

"Книгите винаги ще играят важна роля", коментира Кейл, докато стои на ръба на транспортен контейнер. "Искаме да видим, че книгите ще живеят вечно".

Всеки подобен контейнер може да побере около 40 хил. тома, а до момента Кейл е събрал около 500 хил. книги.

Той смята, че самият склад е достатъчно голям, за да събере около 1 млн. заглавия, всяко от които има баркод, който съдържа информация относно картонената кутия, палета и контейнера, в който се намира книгата.

Смелият план трудно ще достигне идеята на Google, в която 130 млн. различни книги ще бъдат сканирани.

Въпреки това Кейл казва, че лекотата, с която успял да събере първия половин милион заглавия, го прави оптимист относно постигането на целта, която е да събере 10 млн. книги.

Броят им се равнява на тези в една голяма университетска библиотека.

Водещи