Когато можеше да купиш бЕло от аптеката... 29.04 | 16:05

В миналото дрогата се е продавала в аптеките свободно

От Мартина Панайотова

Някога под думата "дрога" се е разбирало не наркотик, а напротив – лекарство. Коренът на думата произлиза от холандски или немски и се свързва с понятията droge-vate (сухи бъчви) или droge waere (сухи изделия).

Историята разказва, че през 14 век хората в Европа са се лекували предимно със сушени билки, обединени под един общия знаменател – "дрога".

Въпросното наименование започва да се ползва като название за наркотици едва в края на ХІХ век. По същото време тежки вещества като кокаин, хероин и метамфетамин е можело да бъдат намерени свободно във всяка аптека.

Кокаин

Някога възхваляван от самия Фройд като средство за борба с депресията и импотентността, кокаинът е бил широко използван от малки и големи. Редовните потребители обаче постепенно започват да се оплакват от смущения в апетита, проблеми със съня, делюзии и халюцинации, докато отказът от него бил свързан с изпадането в дълбоки депресии.

След като повече от век кокаинът е сред основните съставки в различни лечебни напитки, в началото на 20 век той бива забранен.

Днес обаче той се разпространява незаконно сред немалко хора, зарибени от ефектите, които им причинява.

Хероин

Изобретател на хероина е не кой да е, а фармацевтичният гигант Bayer, след като през 1898 година той бива вкаран в разпространителската мрежа като лек против кашлица. Използвал се и като по-добро обезболяващо от морфина и кодеина. Бързо се превръща в хит на пазара, но след като едва няколко години по-късно пристрастените към хероин са вече налице, производството му бива преустановено през 1913 г. В Щатите обаче наркотикът е забранен цяло десетилетие по-късно.

Кои наркотици още са се използвали като лекарства, вижте на Fitwell.bg

Водещи

Най-четени