Кое е цветето според рождената ви дата 18.03 | 12:15

В някои страни има не едно, а две и повече символни растения. Така не само, че имаме избор, но и можем да почетем най-точно рожденика според неговата индивидуалност. Още повече, че светът е голям.

От iNews.bg

Встъпителните думи на днешната ни тема, свързана с цветята ще започнат още от древни времена. Тогава, когато цветята и месеците, в които те цъфтят са имали много дълбок смисъл, уникални свойства, мистични сили. Вярвало се е, че носят късмет или защита на родените в периода, в който цъфтят. С напредване на времето, традициите спазвани на малки територии или само в определени народи се разраснали, били приобщени от други хора и днес можем без притеснение да кажем, че на световно ниво сме наследници на културни практики, вариращи по място и значение, но с близък смисъл, пише Bgfermer.bg

В някои страни има не едно, а две и повече символни растения. Така не само, че имаме избор, но и можем да почетем най-точно рожденика според неговата индивидуалност. Още повече, че светът е голям.

Приятно четене и дано откриете себе си или идея за личен и уникален подарък в следващите редове!

ЮЛИ  

Започваме с настоящия месец и неговото първо цвете е делфиниума. Според някои вярвания той символизира светлина, силни връзки и изцяло олицетворява безгрижието и любовта към природата на родените през месеца.

Периода на цъфтеж започва в края на пролетта и началото на лятото. Можете да го намерите в цветарските магазини като рязан цвят или саксийно растение. Една от най-магичните черти на делфиниума е, че когато цветчетата започнат да прецъфтяват, венчелистчетата падат като лек снежец в синьо, розово и бяло.

За второ цвете на този месец се споменава водната лилия. Нейната богата история, започваща още от древните цивилизации на Китай и Египет е вдъхновяваща. Знаехте ли, че водната лилия има лечебни свойства?

Е, тя се свързва и с по-емоционални аспекти като чистота на съзнанието, прераждане, духовно израстване и възобновяване. Ароматните цветове в най-разнообразни и нежни багри на тази красавица се разтварят именно през летните месеци.

АВГУСТ  

Не е случайно, че всяка година ви подсещаме да засадите гладиоли през пролетта. Ето защо – те са идеални за висока ваза, а в градината намират място в средните и задни редове в цветните лехи. Символизират сила и независимост, точно каквито са хората родени през най-горещия летен месец. Логично, гладиолите обичат слънчеви местенца и добре дренирана почва. Поетапното засаждане гарантира по-продължителен цъфтеж.

Спирали ли сте скоро за секунда, за да се полюбувате на полето с цъфтящи треви? Сега цъфтят и маковете. Интересен факт за тях е, че семената им поникват точно на повърхността на почвата и, ако имат много конкуренти, не цъфтят. Те символизират въображението, мечтите, ефимерното, балансът между реалността и мисълта.

Най-трудно е да се отгледа ориенталски мак. Имате ли такъв в градината си?

СЕПТЕМВРИ  

Астрите и ипомеята са цветята, които се смятат за символ на месец септември. Странно, но и двете са предимно в лилави краски. Някак носталгично, нали? Сякаш тъжна нотка се прокрадва по отминалите летни дни, но в същото време красивите цветове контрастират на есенните багри.

За астрите се казва, че означават любов, мъдрост и вяра, каквито именно се едни от най-силните качества на родените през септември. Интересен факт е, че в миналото астрите са се смятали за лечебни растения, а днес сме позабравили за тези им свойства и ги използваме само за украса на двора.
Увивната природа на ипомеята не отстъпва на безбройните цветове на астера. Телефонче или грамофонче, както още го наричат символизира привързаност и любов към живота. Растенията се засяват директно, не понасят пресаждане. Предпочитат слънчево място и са способни да се увият по всичко, което им се изпречи на пътя.

ОКТОМВРИ  

Противно на очакванията в месеците на скорпиона цветята са слънчеви. Едно от тях е тагетесът. Смята се, че той символизира топлина, изобретателност, красотата на слънцето, съобразно страстта и артистичния дух на родените през периода. Всички знаем как се отглежда тагетес и колко полезни свойства за градината има той.

Космосът е второто цвете за октомври. Хармония, баланс и вътрешен мир олицетворяват цветето и родените през месеца според някои народи. В интерес на истината, космосът е оцеляващо цвете. В някои райони се самозасява. Предпочита слънчеви изложения и може да расте добре на почти всякакви почви.

НОЕМВРИ  

Ето я и кралицата на есента – хризантемата. Многогодишна красавица в разнообразие от форми и багри с дълбоки корени в китайските и японските нрави. Лечебно и орнаментно растение, което символизира още приятелство, радост и обич. Обикновено цъфтежът започва в края на лятото и може да продължи до първите по-стабилни снегове. Именно сега е моментът да щипнете за последно връхчетата на кълбовидните сортове, за да се оформят огромни помпони.

Отново идвайки от китайските традиции, божурът се сочи за второ цвете на месеца. У нас не е много практично обаче. Все пак, смисълът скрит зад божурените цветове е чест и романтика.

Според нас в този месец е по-редно да споменем цикламите или есенните минзухари, но…

ДЕКЕМВРИ  

Хартиен нарцис е първото цвете за декември. Скритият смисъл, който му се придава е надежда и ново начало. Дали е подходящо за последния месец на годината, преценете вие. Ние знаем, че именно този нарцис има доста нестабилен и кратък покой и лесно може да бъде "излъган" да разцъфти много преди пролетта. Смятаме, че мъничко надежда в края на годината може да донесе само ползи. А вие?

По-традиционно и много по-логично значение около коледните празници се придава на илекса. Той е бил ценен още от римско време, като му се придавали сили като защита (нищо чудно! Някои форми увеличават бодлите си, ако бъдат ранявани системно), щастие, добри пожелания за празничните дни.

Ако искате да отгледате илекс в градината си, подгответе се да чакате търпеливо. Растежът е бавен наистина.

ЯНУАРИ  

E, преминахме към началото на годината и тук са подредени карамфилите и кокичето. Относно карамфилите, ние сме изумени от тяхната способност да цъфтят и под снега. Всъщност те олицетворяват дълбоки емоции, привързаност и любов според някои народи. У нас, за съжаление, се свързват с тъжни поводи, което е породено от скромните наличности на цветя около 90-те. Реално, карамфилчетата са подходящи за всяка градина и балкон, цъфтят почти целогодишно и се отглеждат много лесно.

За кокичето не е чудно, че се свързва с януарските рожденици. Асоциацията е с чистота и ново начало. Кокичетата са крехки, но силни и безстрашни. Предпочитат частична или шарена сянка, което ги прави идеални за горски местообитания. Важно е почвата да е богата на органика, а ако искате да цъфтят обилно и редовно, изваждайте ги през няколко години, защото луковичките "потъват" в почвата.

ФЕВРУАРИ  

Не е изненадващо, че именно теменужките са рождено цвете през този месец. Малките и нежни и ароматни цветчета на дивите красавици, но и на питомните са също толкова безстрашни, колкото кокичето. Те символизират духовна мъдрост, въпреки че Трифон и Валентин не са от най-мъдрите личности по презумция.

Теменужки можете да си засеете още сега и чак до септември. Така ще си гарантирате евтина, но пъстроцветна градина и балкон. Ето и една идея за употреба на дъхавите цветове в кухнята – направете си чай, сироп или захарни бонбони.

Игликите следват теменужките. Примулите започват да цъфтят през втория месец от годината и също имат древни истории за приключения. Те символизират младост, отдаденост, чистота и… ново начало. Точно както пролетта, която толкова бленуваме през зимните месеци. Веселите краски и сладкия аромат на цветовете на примулата със сигурност ще оправят настроението на всеки.

МАРТ  

Досетихте ли се кое е цветето на най-женския месец. Да! Точно така – нарцисът или още наричан мартенско лале. Жълтото цвете е сигурен знак, че пролетта идва, нетърпелива да украси света в едно ново и чисто начало, преродена, подновена и с нови сили. Оптимизмът и надеждата са второто лице на родените през март.

Бъдете внимателни, когато засаждате луковиците на нарциса. Не бързайте, но и не закъснявайте. Нарцисът се сади най-рано сред останалите пролетни първенци заедно с фритилариите.

Имайте предвид, че луковицата е отровна, но в същото време се използват части от растението в народната медицина и козметичната промишленост.

Какъвто и нарцис да поднесете на някого, ще му дадете слънце и аромат. Помислете върху това…

АПРИЛ  

Маргаритките са знак за лоялност в любовта и невинност, дори детска наивност. Много хора ги свързват със свобода и радост. В градината можете да подредите много видове маргаритки, ако сте родени през април. Те ще ви донесат късмет според някои поверия.

Цъфтежът, в зависимост от вида, може да започне още през ранната пролет и винаги да има поне една цъфтяща, а апогеят им е през летните месеци. Всички маргарити обичат слънчево изложение и нямат големи претенции към почвата. Градината или балкона ще грейнат, ако ги настаните там.

Сладкият грах не е много разпространен у нас, но и той се нарежда за цвете на месец април. Символизира удоволствие и отношение, оценяване и привързаност. За да го отгледате, трябва да го засеете рано напролет или късно наесен. Цъфтежът се очаква през пролетта и лятото и ще бъде впечатляващ, ако растенията са огрявани поне 6 часа от слънцето. Изискват добре дренирана и плодородна почва. Цветовете могат да се използват за букети и аранжировки, но не са много трайни.

МАЙ  

Не ни учудва, че момината сълза е едно от цветята на месец май. Ароматна, нежна и в същото време изключително добре приспособяваща се и винаги оцеляваща, конваларията е олицетворение на майските чеда. Тя се свързва с чистота, сладост и щастие, но в същото време е доста отровна. Напомня ли ви на някого?

Момините сълзи цъфтят в късната пролет и предпочитат шарена до пълна сянка. Перфектни за горски условия. Приспособими към всякакви почви. Лесно се захващат. В много култури се счита, че те носят късмет в дома.

На второ място е глога. Надежда, щастие, оптимизъм са думичките, които описват глога в някои страни. Дори на места той се използва с магични свойства в ритуали за защита и любов.

Свойствата на глога са не само украсни или символни. Знае се, че той притежава мощна лечебна сила. Хубаво е всеки да похапва плодчета, а ако го отглежда в градината си, още по-добре.

ЮНИ  

Хубаво разделихме годината, но сигурно се чудите защо още не сме споменали розите? Ето ги! През юни цъфти огромно разнообразие от розовото семейство. Красота, аромат и изящност, най-популярните цветя. Ако не знаете, розите са над 300 вида със стотици сортове и огромна история, култивирани от древните народи като лечебно, хранително и украсно растение. Нашето национално цвете!

С една роза, в зависимост от цвета ѝ, можете да кажете хиляди думи и да изразите чувствата си без думи. Романтика, страст, уважение, приятелство, възхищение, лоялност и още, и още…

Розите цъфтят от пролет до първи слани. Основно изискване е да има дълбоки и добре пропускливи почви с поне 6 часа слънчево греене. В сегашното влажно и дъждовно време е добре да помислите за третиране с фунгициди за всеки случай.

Водещи