Козите открили свойствата на кофеина 04.10 | 11:37
Интересни факти за любимата ни освежаваща напитка
Всичко започнало с танцуващите кози. Легендата разказва, че етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато козите им започнали да стават по-скокливи от обикновено и да танцуват, след като са яли кофеинови зърна. Най-силна концентрация на кофеин има в кафето, чаените листа, какаото, колата и енергийните напитки. Предлагаме ви няколко любопитни факта за кофеина: Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности, информира "Дарик"
Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост. 24 часа след спиране на консумацията му се появяват симптомите на кофеинова абстиненция - умора, главоболие, липса на емоции, безпокойство, тревога, раздразнителност и невъзможност за концентрация. Скоро след като сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се абсорбира чрез тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка. Кафето влияе директно върху мозъка и може да контролира способностите и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът започва да се опитва да поддържа баланс под прилива и влиянието на кофеина.
Кофеинът има близка прилика с молекула, която присъства естествено в нашия мозък. Тя се нарича аденозин и е толкова близо до молекулата на кофеина че той може да се намести в рецепторите ни за аденозин, като ефективно ги блокира и по този начин не чувстваме умората. Всичкият допълнителен аденозин, който плува свободно около мозъка, стимулира надбъбречната жлеза да сикретира друг стимулант – адреналин. Положителни свойства на кофеина Кофеинът подобрява бдителността, концентрацията, енергията, избистря съзнанието и чувството за социалност.
При хора, които консумират кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характеристики се променят с времето. Най-явната промяна е, че мозъчните клетки произвеждат повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа дадено равновесие, когато е бомбардиран постоянно с кофеин. Редовните консуматори на кафе изграждат резистентност към кофеина с времето. Необходим е все повече и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, за да се постигне същият ефект.
Водещи
-
Директорът на Народния съди Морфов за 100 бона
Делото бе насрочено за 11:00 днес в Софийски районен съд. Морфов не се е явил.
26.04 | 15:00
-
МТС подписа договор за доставка на 7 двуетажни влака от Полша
Те ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС.
26.04 | 14:45
-
Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв.
Сред основните фактори, увеличаващи риска за попадане в тази група, са икономическата...
26.04 | 14:30
-
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни 3
Министърът на здравеопазването заяви, че предприема следните действия:
26.04 | 14:15
Най-четени
-
ЦИК отказа участието на партия „АТАКА“ на Волен Сидеров в изборите две в едно на 9 юни
Причината Комисията заличи регистрацията на партията е недостатъчен брой подписи за...
26.04 | 11:15
-
Петков: Това, което чух от г-н Борисов, е, че има голям гръб, който е хлъзгав
Той заяви, че е абсолютно сигурен, че Мария Габриел не би сложила имена в проектокабинет,...
26.04 | 11:30
-
Първан Симеонов: Всички се борят за любовта на Борисов
"Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила, в която...
26.04 | 10:45