Козите открили свойствата на кофеина 04.10 | 11:37
Интересни факти за любимата ни освежаваща напитка

Всичко започнало с танцуващите кози. Легендата разказва, че етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато козите им започнали да стават по-скокливи от обикновено и да танцуват, след като са яли кофеинови зърна. Най-силна концентрация на кофеин има в кафето, чаените листа, какаото, колата и енергийните напитки. Предлагаме ви няколко любопитни факта за кофеина: Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности, информира "Дарик"
Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост. 24 часа след спиране на консумацията му се появяват симптомите на кофеинова абстиненция - умора, главоболие, липса на емоции, безпокойство, тревога, раздразнителност и невъзможност за концентрация. Скоро след като сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се абсорбира чрез тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка. Кафето влияе директно върху мозъка и може да контролира способностите и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът започва да се опитва да поддържа баланс под прилива и влиянието на кофеина.
Кофеинът има близка прилика с молекула, която присъства естествено в нашия мозък. Тя се нарича аденозин и е толкова близо до молекулата на кофеина че той може да се намести в рецепторите ни за аденозин, като ефективно ги блокира и по този начин не чувстваме умората. Всичкият допълнителен аденозин, който плува свободно около мозъка, стимулира надбъбречната жлеза да сикретира друг стимулант – адреналин. Положителни свойства на кофеина Кофеинът подобрява бдителността, концентрацията, енергията, избистря съзнанието и чувството за социалност.
При хора, които консумират кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характеристики се променят с времето. Най-явната промяна е, че мозъчните клетки произвеждат повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа дадено равновесие, когато е бомбардиран постоянно с кофеин. Редовните консуматори на кафе изграждат резистентност към кофеина с времето. Необходим е все повече и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, за да се постигне същият ефект.
Водещи
-
Къде е България? ООН публикува Индекса на човешкото развитие по БВП
Вижте какъв е жизненият стандарт у нас и по света
08.05 | 17:15
-
Мецола заплаши да съди Фон дер Лайен
Причината - планът за заеми от 150 млрд. евро за оръжие
08.05 | 17:00
-
След ареста на Беляшки: Митницата в Пловдив с нов директор
. Назначен за изпълняващ длъжността началник е досегашният заместник-директор Румен Бабов
08.05 | 17:00
-
МЗ: След 2 минути без кислород човек може да стане инвалид или да умре
Призивът е да не се подценяват "предизвикателствата" в социалните мрежи
08.05 | 16:45
Най-четени
-
Нинова: Стига привилегии! Аман от лицемерие
08.05 | 13:59
-
Работещите в столичния градски транспорт излизат на протест
ФТС продължава до настоява за спешно отпускане на допълнителен финансов ресурс от държавния...
08.05 | 11:30
-
Точката за депутатските имунитети отпадна от дневния ред на НС (ОБЗОР)
От "БСП-Обединена левица" призоваха за отпадане на имунитетите на всички народни...
08.05 | 12:00