Козите открили свойствата на кофеина 04.10 | 11:37
Интересни факти за любимата ни освежаваща напитка

Всичко започнало с танцуващите кози. Легендата разказва, че етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато козите им започнали да стават по-скокливи от обикновено и да танцуват, след като са яли кофеинови зърна. Най-силна концентрация на кофеин има в кафето, чаените листа, какаото, колата и енергийните напитки. Предлагаме ви няколко любопитни факта за кофеина: Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности, информира "Дарик"
Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост. 24 часа след спиране на консумацията му се появяват симптомите на кофеинова абстиненция - умора, главоболие, липса на емоции, безпокойство, тревога, раздразнителност и невъзможност за концентрация. Скоро след като сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се абсорбира чрез тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка. Кафето влияе директно върху мозъка и може да контролира способностите и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът започва да се опитва да поддържа баланс под прилива и влиянието на кофеина.
Кофеинът има близка прилика с молекула, която присъства естествено в нашия мозък. Тя се нарича аденозин и е толкова близо до молекулата на кофеина че той може да се намести в рецепторите ни за аденозин, като ефективно ги блокира и по този начин не чувстваме умората. Всичкият допълнителен аденозин, който плува свободно около мозъка, стимулира надбъбречната жлеза да сикретира друг стимулант – адреналин. Положителни свойства на кофеина Кофеинът подобрява бдителността, концентрацията, енергията, избистря съзнанието и чувството за социалност.
При хора, които консумират кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характеристики се променят с времето. Най-явната промяна е, че мозъчните клетки произвеждат повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа дадено равновесие, когато е бомбардиран постоянно с кофеин. Редовните консуматори на кафе изграждат резистентност към кофеина с времето. Необходим е все повече и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, за да се постигне същият ефект.
Водещи
-
Украйна може да продължи да разчита на подкрепата на Белгия
Белгийският премиер призова да не се забравя, че Русия е нападателят, а Украйна е нападнатата...
06.03 | 17:00
-
Какво ще се случи с най-дългия национален флаг, направен от ученици в Русе?
От идея до реализация
06.03 | 16:30
-
ПП-ДБ: Росен Желязков „е бламиран“ от Бойко Борисов
Тя посочи, че предложението ще бъде изслушването да се състои следващата седмица в сряда, като...
06.03 | 16:15
Най-четени
-
Вече не може да плащаме глоби в брой към МВР и КАТ
МВР премахна касовите плащания в столичните управления
06.03 | 10:30
-
Грандиозен обрат с времето: Зимата се завръща ударно със сняг и студ
След преминаването на този фронт ще започне период на по-студено време, ще се изгради...
06.03 | 12:15
-
Премиерът Росен Желязков е провел разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски
Желязков благодари на Зеленски за „ползотворния разговор за общата цел за постигане на...
06.03 | 09:45
-
Асен Василев: Старите схеми за крадене се връщат на стероиди
Василев отбеляза, че реформите по ПВУ могат да се изпълнят.
06.03 | 12:59