Козунак на конци в пералнята 24.04 | 12:16
Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите лесен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори.
![Козунак на конци в пералнята](http://inews.bg/pictures/2420782_1004.png)
Ако сте опитвали домашно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.
Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите лесен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори.
На помощ идва пералнята.
За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, ама наистина много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака.
За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак.
За тестото ви е нужно:
1 кг бяла брашно;
6 яйца,
250 гр. свинска мас;
250 гр. олио;
задължително се слага и есенция или лимонова кора.
И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта, пета – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.
След това "опакованото" тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.
За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.
Да ви е сладко!
Водещи
-
Темата за бойкота на големите търговски вериги коментираха и депутатите в кулоарите
Затова са важни регулаторите, всичко това е тяхна задача, когато политиката започне да се...
13.02 | 11:59
-
Управител на малък магазин в София: Трябва да има промяна в цените на храните
За днес е обявен бойкот на хранителните магазини у нас заради драстичното увеличение на цените...
13.02 | 11:45
-
Признават ли се болничните дни за трудов стаж?
Трудов стаж по смисъла на закона е времето, през което работникът или служителят е работил по...
13.02 | 11:30
-
Синоптик предупреди: Идва нова порция интензивни снеговалежи!
Новата седмица идва със сняг
13.02 | 11:15
Най-четени
-
Столична община мобилизира 75 снегопочистващи машини за справяне със зимната обстановка в столицата
Специален режим на Витоша
13.02 | 08:54
-
Общинските съветници в София ще прегласуват днес спирането на две от нощните линии на градския транспорт
По думите ѝ са останали само две от линиите, обслужващи пътници в петък, събота и неделя,...
13.02 | 09:45
-
Журналистът коментира първия контакт между Тръмп и Путин
"След първия официален разговор на Тръмп с Путин пред Украйна се очертаха три основни...
13.02 | 10:45
-
Борисов: Ние сме за пазарна икономика, пазарът определя цените, всеки има да прави бойкоти, каквито иска
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред медиите бойкота на хранителните вериги днес.
13.02 | 10:30