Кои кучета са най-агресивни към непознати 03.06 | 12:07

Екипът на Люк Шнайдер изучил поведението на 75 четириноги от различни породи

От Ивайло Коралски

Кучетата, които по-често използват лявата си лапа, са по-агресивни към непознати, установи австралийско проучване, цитирано от Daily Mail.

Екипът на Люк Шнайдер от университета в Аделаида изучил поведението на 75 кучета от различни породи. На всички тях им били давани играчки и специалистите внимателно наблюдавали с коя лапа първо ще посегнат към тях. След това животните минали и през поведенчески тестове за агресивност. Оказало се, че шаровците левичари са по-агресивни към хората, извън семейния кръг.

Учените обясняват това поведение с факта, че лявата лапа на животните се контролира от дясното полукълбо на мозъка, което е свързано с отрицателните емоции. На кучетата, участващи в опита, били подхвърляни играчки, в които имало скрита храна, отбелязва БТА. За да се доберат до нея, лабрадорите, бордър колитата, шотландските овчарки и мелезите трябвало да използват "удобната си лапа". Били направени 50 последователни опита, за да се установи кое куче е левичар и кое не е. Хората, използващи предимно лявата си ръка, са около 10 процента от населението. При кучетата левичарите се оказали много повече - около 30 на сто.

Животните левичари от всички породи се оказали два пъти по-агресивни от останалите. Как можем да разберем коя лапа е предпочитаната от кучето ни? Тази, която подава при съответната команда за това. Или ако залепите нещо лепкаво на муцуната му, проследете с коя лапа ще го премахне. Или ако скриете лакомство под възглавница или кърпа, с кой крайник ще посегне към него, пише вестникът.

Водещи

Най-четени