Кои са добрите, най-добрите и супер зелниците? 22.04 | 16:21

В село Жабокрът за четвърти път се състезаваха за най-хубавия зелник

От Кремена Бедерева

Повече от 20 сръчни домакини се включиха в конкурса за най-вкусен и най-добре приготвен и оформен зелник, предаде Радио "Фокус” – Кюстендил.

Надпреварата се организира за четвърти път в село Жабокрът. Тази година организаторите класираха майсторските произведения в три категории – добри, най-добри и супер зелници.

Всяка една от участничките бе наградена с грамота и предметна награда, а публиката се включи в обявения търг и надиграване с баници. Гост бе и народната изпълнителка, член на Мистерията на българските гласове – Олга Борисова, която поздрави участничките в Празника на зелника.

Специално жури съблюдаваше дали критериите при приготвянето на зелниците са спазени. "Супер зелникът има тънка кора, изпечен е добре, плънката е вкусна, но не и много сочна, за да не се навлажнят корите, а горната кора трябва да бъде добре оформена”, разказа Станислава Петрова, една от организаторките на празника.

При жабокрътсктия зелник плънката се поставя в средата, като се украсява със сочни сланинки. "Тънкостта на хубавя зелник е омесването на тестото. Кората трябва да бъде много тънко разточена - трябва да се виждат цветовете на бохчата отдолу. Специалната съставка в плънката е коприва, щафел, лук, яйце и сирене”, разказа 54-годишната Цветанка Миланова, която е била и победителка в предишните конкурси, но днес остана на второ място.

Местните в селото разказват, че жабокрътският зелник е ястие, което става и за гости, и за аргати, и за делник, и за празник. Журито определи, че най-добрият зелник е на Живка Крумова. Трети остана зелникът на Таня Тасева, a четвърта в класирането е Цветанка Младенова.