Кои са паролите, с които не пазите нищо? 21.11 | 10:21

Последователното изброяване на числата от 1 до 9 ви гарантира, че паролата ви ще бъде разбита

От Олга Андреева

Начело на списъка с най-неудачни пароли за 2011 г., изготвен от софтуерната фирма SplashData на базата на милиони пароли, разбити от хакери и качени в интернет, е паролата "password".

Веднага след нея се нареждат любимите неразгадаеми комбинации от числа "123456" и "12345678", съобщи Digital Spy. Сред най-лесно разбиваемите пароли са още qwerty, abc123, monkey, 1234567, 111111, iloveyou, passw0rd, 123123, 654321, qazwsx, superman и football.

Изпълнителният директор на SplashData Морган Слейнс припомни, че с изпробването на въпросните известни топ пароли хакерите могат изключително лесно да получат достъп до акаунти и да навредят сериозно на собствениците им.

Въпреки че обикновено биваме предупреждавани да използваме сложни и дълги комбинации от числа и букви, повечето предпочитаме да заложим на някоя лесно разгадаема комбинация.

За да станат нещата още по-лоши, обикновено я използваме навсякъде от страх да не забравим някоя нова парола и така на практика рискуваме сериозно сигурността на данните, които сме предоставили на определен сайт.

От компанията припомнят, че най-добрият начин да се предпазим от пробив, е действително да избираме пароли, по-дълги от осем символа, които включват цифри, букви и символи.

Логично, много по-безопасно е за всеки отделен сайт и акаунт, който имаме, да използваме различни пароли. За тези, които помнят числа - добре, за останалите идва проблемът със запомнянето на всички пароли.

Каквато и тактика да ползвате, само не ги пишете на един лист, който пазите "на сигурно" в портмонето си, съветват експертите. 

Водещи