Кои цветове контролират живота ни? 21.10 | 19:25

Трудно е да се повярва, но е точно така – ръководят ни съвсем реално

От Антония Михайлова

Представете си, че някъде съществува огромно копче, при натискането на което започва апокалипсис и планетата се разкъсва на части.

Представихте ли си? С какъв цвят е копчето?

Практически 100% от хората отговарят, че копчето е червено. И не само защото асоциираме червения цвят със светофара и разни тревоги. По непонятни за науката причини ние реагираме някак особено на червен и син цвят, те ни въздействат по мистичен начин.

И така, при различни обстоятелства тези цветове могат...

да ви подарят незаслужено преимущество

През 2004 година олимпиадата показала, че повече точки от съдиите получават спортистите, които били облечени в червено. Особено ясно тази закономерност се проследява в контактните видове спорт, такива като борба, бокс и таекуондо.

Проведен е дори отделен експеримент, в рамките на който се оценявало какви точки са поставяли съдиите на таекуондистите, облечени в червено и синьо, и как след това се променили оценките им по време на гледане на записите на същите мачове.

Разликата била само в това, че с помощта на компютъра специалистите променили цветовете на дрехите. Така станало ясно, че при "червения" спортист шансът да получи висока оценка е с 13% по-голям.

Човек от ранна възраст е приучен да реагира на червено, като вижда червени пожарни коли и различни тревожни знаци с червен цвят. Но защо тогава на този цвят по същия начин реагират и маймуните?

В рамките на едно изследване учени в червено, синьо и зелено облекло хранили макаци. Със зелените и сините дрехи нямало проблеми, но когато ученият облякъл червено, маймуните започнали да се държат така, сякаш им предлагат отрова. Очевидно червеният цвят за тях е опасност, която обаче демонстрира и могъщество, и сила.

Ако се задълбочим в темата, можем да намерим много потвърждения за силата на червеното. Просто се огледайте наоколо. Например червеното червило. Жените, чиито устни са оцветени в червен цвят, по-често привличат мъжките погледи.

Ако червеното червило не ѝ отива, то е достатъчно тя да облече блуза в червено. Както показали резултатите от едно изследване, сервитьорките с червени блузи получавали с 15-26% по-големи бакшиши.

Експертите твърдят, че подобна щедрост е свързана с това, че червеният цвят се асоциира с повишеното ниво на естрогени, възбуда и здраве. С други думи, жената в червено сигнализира, че е готова за оплождане.

Затова мъжът оставя по-голям бакшиш, без самият да осъзнава това. Освен това червената блузка намалява неговото ниво на IQ, защото…

този цвят оказва влияние на умствените му способности

Това е самата истина. Оказва се, че ако преди преминаване на тест за интелект за определено време се гледа към нещо червено, то резултатите ще бъдат значително по-ниски.

Студенти, които решавали задачки в стая, пълна с червени вещи, се справяли много по-зле, тъй като цветът на околните предмети постоянно ги държал нащрек.

Когато човек се намира в червено обкръжение, той на подсъзнателно ниво се опитва да избегне нееднозначни ситуации. А когато през цялото време очакваш удари под кръста, то е много трудно да мислиш продуктивно.

Какво в такъв случай може да върне трезвомислието и спокойствието? Какъв цвят? Същият, който при произнасяне се асоциира със студ – синият.

Това все пак не означава, че когато човек гледа червено, той оглупява, не. По време на експеримент доброволци, седящи пред червени монитори, с 31 процента по-ефективно се справяли със задачата по отстраняване на правописни грешки в текст и по-добре решавали анаграми.

Причината е, че червеният цвят подпомага решаването на въпроси, които изискват повишена концентрация и внимание към детайлите, защото той е цвят, който във всеки случай привлича вниманието.

И все пак, защо червеното свива и съсредоточава вниманието ни, а синьото ни кара да мислим глобално? Учените още не дават точен отговор, но смятат, че синьото се асоциира с огромни открити пространства – морето и небето.

И така, всичко казано дотук, е свързано с работата на мозъка. Какво да кажем за тялото?

Оказва се, че червеното...

прави човека по-силен физически

Червеният цвят всъщност може да се окаже незабележим помощник, що се отнася до увеличаване на сила и скорост. В един експеримент студенти трябвало да оценят силата си с помощта на силомер. Едновременно с това периферното зрение на доброволците виждало сигнали в синьо, сиво и червено. В резултат, когато фонът бил червен цвят, те натискали пружината по-силно и по-бързо.

Независимо че характеристиките на синия цвят са напълно противоположни на червения, учените са открили при него доста удивителни свойства.

Синьото помага да се разсъним. Не е нужно дори да го виждаме, този цвят помага да се промени работата на химичните процеси в нашето тяло, дори ако не чувстваме и не забелязваме това.

Човешкото око има рецептори, които реагират на светлината, но не са свързани със зрението. Когато тези рецептори се сблъскат със син цвят, те могат да започнат да потискат активността на мелатонина – хормона, който помага на човека да заспи.

Хора, тествани за запомняне на текстове, постигнали най-добри резултати, когато се намирали в помещение, в което преобладавал синият спектър. Доброволци, които се намирали пред екрани, излъчващи в ненатрапчив син цвят, показвали със 70% по-добри резултати.

Но за съжаление практически не всички електронни устройства използват кратката синя вълна, която, от една страна, е комфортна за очите, но от друга – може да стане причина за безсъние.

Най-четени