Кой бяга по-бързо - Юсеин Болт или един гепард? 05.08 | 15:25

Гепардът Сара пробяга 100 м за 5,95 сек

От Кремена Бедерева

"Никой не може да бяга като Сара. Тя е специална”. Това разказва Кейтрин Хилкър, която е отгледала от малко бебе гепарда Сара. Животното направо остави в историята световния рекорд на 100 метра спринт на Юсеин Болт от 9,58 сек. Сара пробяга същото разстояние за 5,95 сек.

Експериментът е направен на 20 юни в Синсинати, САЩ, като 11-годишният гепард от зоопарка бе проследен от радар, който е измерил феноменалното време. Според статията на сп. National Geographic рекордът от под 6 сек. за 100 метра е най-бързото измерено пробягано разстояние на планетата. Така, гепардът Сара се оказва най-бързото същество на Земята.

"Знаех, че може да пробяга разстоянието за под 6 сек., но да го видя как става беше чудесно", продължава развълнувана Кейтрин. "Тя изглеждаше като рекета. Никога не съм виждал нещо живо да бяга толкова бързо", разказва учуден фотографът на списанието.

Целта на снимките е заснемането на фотосесия за списанието с най-бързите животните на планетата. Оказва се, че гепардите са най-бързите същества и могат да ускорят като едно Lamborghini, без проблем.

Но подобно на хората, гепардите се оказват с характер - и затова някой от тях могат да бягат много бързо, докато други - не са чак толкова добри.

Ако световният рекорд в бягането на Сара изглежда от човешка гледна точка впечатляващ, то почти сигурно е, че дивите гепарди - жилести, гладни и преследващи антилопи за оцеляването си - понякога бягат и значително по-бързо.

"Това тук им беше само за удоволствие - те знаят, че ще бъдат нахранени и виждат финалната линия", разказва още Кейтрин, която се занимава с гепардите от години.

Водещи

Най-четени