Кой е най-мързеливият град 02.02 | 15:55

Поне във Великобритания

От Ивайло Коралски

Манчестър е най-мързеливият британски град, след като 40 на сто от жителите му извършват месечно по-малко от 30 минути  физически упражнения, установи проучване, цитирано Daily Mail.В класацията на най-обездвижените поданици на Нейно величество следват градовете Сандуел, Салфорд и Брадфорд. 

Най-големите фенове на фитнеса живеят в Ричмънд и Уокингам, където 82 на сто от населението се подлага на физически натоварвания.

Заседналият начин на живот тревожи специалистите. Те предвиждат, че до 2030 година средният британец ще изразходва само с 25 на сто повече енергия, отколкото ако цял ден е лежал в леглото. Най-добре се представят по отношение на физическата активност богатите зони на страната, в това число и Лондон. 

Проучването било осъществено от британската здравна организация Юкей актив, отбелязва БТА.

Пандемията от заседнал живот в бедните графства е причината за 17 на сто от смъртните случаи в ранна възраст. В тях се наблюдават 342 преждевременни кончини на 100 хиляди души население. В по-богатите области, където фитнесът е на почит, това число е 242 на сто хиляди. Но дори и в богатите региони 20 на сто от населението не си осигурява и 30 минути упражнения месечно.

Всяка година обездвижването на населението води до финансови загуби за държавата от порядъка на 18 милиона британски лири на всеки 100 хиляди души.

Водещи

Най-четени