Кой лъже по-малко - мъжете или жените? 11.10 | 15:29

Тестостеронът карат мъжете да лъжат по-малко

От Олга Андреева

Лъжата е широко разпространено явление с важни социални и икономически последици. Въпреки големия интерес в разпространението и факторите, които водят до лъжата, малко се знае за нейната биологична основа.

Проучване на екип от германски учени от Университета в Бон начело с проф. Бернд Вебер установи, че по-високите нива на тестостерон карат мъжете да лъжат по-малко, съобщи PLOS One.

До това заключение са стигнали, след като подложили на експеримент 91 здрави мъже (на средна възраст около 24 години). На 46 от тях бил поставен гел с високо съдържание на тестостерон, а другите 46 били контролна група.

Впоследствие всички трябвало да участват в проста задача – хвърляне на зарове, като от резултатите зависело заплащането им за участието в проучването.

Всички били поставени в условия, в които си мислели, че могат да послъгват, без да бъдат хванати.

Резултатите сочат, че послъгване е имало и в двете групи, но до значително повече лъжи (30%) са прибегнали от групата без допълнителен тестостерон.

Учените си обясняват по-слабата склонност към лъжи с по-високото усещане за гордост при мъжете с по-високи нива, но тестостерон.

Водещи

Най-четени