Кокошката или яйцето? 24.04 | 13:49

Няколко интересни факта за великденската суперхрана

От Нели Минчева

Яйца и козунаци – основните храни, които присъстват на празничната трапеза на Великден. И докато от козунак до козунак може да има разлика, то яйцата са различни само на външен вид.

Представяме ви няколко, подбрани от FitWell.bg, интересни фактa за този продукт, който би трябвало да присъства в менюто ни не само на днешния празник, тъй като яйцата са богати на много полезни вещества:

1. Черупката на яйцето представлява около 9-12% от общото му тегло. Тя е изградена от калциев карбонат, който е и основната съставка на много от лекарствата против стомашни киселини. Структурата й е пореста, което гарантира достъпа на кислород и отвеждането на въглеродния двуокис и влагата.

2. Едва около 57% от яйчния протеин се съдържа в белтъка под формата на албумин. Белтъкът, също така, е богат на ниацин (витамин В3), рибофлавин (витамин В2), хлор, магнезий, калий, натрий и сяра.

3. Формирането на яйцето в кокошката отнема между 24 и 26 часа. То започва в яйчника с образуването на жълтъка от клетка, която се нарича овум. По време на овулация жълтъкът се освобождава в провод, който носи наименованието овидукт и води към матката. По пътя си натам жълтъкът се обвива в албумин, а впоследствие около албумина се образува мембрана. Черупката се формира в матката. Яйцето излиза с дебелия край напред, като приблизително 30 минути след снасянето, описаният процес стартира отначало.

4. Цветът на жълтъка зависи от храненето на мама кокошка. Колкото повече каротеноиди и други оранжеви растителни пигменти присъстват в диетата й, толкова по-наситено оцветен ще бъде и жълтъкът. Друг е въпросът, че модерната индустрия може да ни изненада с яйца със зелени жълтъци, ако реши, че ще се продават.

5. Цветът на белтъка варира с възрастта на яйцето. Мътният белтък е признак за много прясно яйце. С остаряването той се избистря и може дори да порозовее, което означава, че яйцето не е годно за консумация.

6. Цветът на черупката зависи от породата на кокошката. Черната шуменска кокошка, например, снася бели яйца, докато тези на червената старозагорска порода се отличават с кафяв цвят на черупките. Самото оцветяване не е определящо за съдържанието на яйцето, но сами знаете, че поради естетически причини, около Великден са най-търсени белите разновидности.

7. Понякога в яйцето можете да забележите малки кафяви частички. Те се появяват в резултат от спукване на кръвоносни съдове в жълтъка и са на практика съсирена кръв. Това по никакъв начин не трябва да ви притеснява обаче.

8. Току-що снесеното яйце е с температура около 40º С. С изстиването неговото съдържание се свива и това става причина задната му част да е куха и да е много по-податлива на счупване по време на великденските сражения.

9. Средностатистическата кокошка снася между 250 и 270 яйца годишно.

10. Китай е най-големият производител на яйца. Годишното производство е около 390 милиарда броя, като по този начин се посреща половината от търсенето в световен мащаб.

11. Всъщност смята се, че яйцето като такова се е появило далеч преди кокошката. Палеонтолозите са убедени, че динозаврите са гнездяли и са снасяли далеч преди птиците (в това число и кокошките) да се появят на тази земя.

Водещи

Най-четени