Колегите са виновни за лошото настроение в понеделник 25.07 | 12:26

Оказва се, че то се дължи на раздялата с колегите, които приемаме за част от племето

От Олга Андреева

Ако се чувствате без настроение в понеделник преди обед, не се отчайвайте – не сте сами. Повечето хора по това време на седмицата се чувстват толкова потиснати, че нямат сили дори да се усмихнат, твърдят експерти.

Половината ще закъснеят за работа, борейки се с ранното ставане след двудневната почивка, сочат данните на изследователи, цитирани от в. Telegraph.

И докато се борим да превъзмогнем понеделнишката потиснатост, успяваме да свършим едва три часа и половина продуктивна работа.

Най-много страдат от лошото настроение в началото на седмицата хората между 45 и 54-годишна възраст.

На какво се дължи обаче всичко това? Според експерти омразните понеделнишки сутрини всъщност си имат своето логично обяснение, тъй като се управляват от дълбоко вкоренени племенни инстинкти.

Психолозите обясняват, че след двудневната липса служителите отново започват да се чувстват като част от племето си в понеделник и имат нужда да поговорят с другите членове на племето и да обменят информация.

"Работното място може да се окаже най-доброто място за вас в понеделник, защото хората сме в същината си пещерняци, облечени в градски костюми. Искаме да се чувстваме част от племето, затова отиваме да изпием чаша кафе, преди да се захванем за работа.

Едва след като сме се погрижили за затягане на "племенните връзки", можем да разчитаме на трудово продуктивна седмица", обяснява клиничният психолог Алекс Гарднър.

Водещи

Най-четени