Колко време ни е нужно да се възстановим от масово измиране? 30.05 | 15:13

10 млн. години са били необходими на живота да се възстанови от най-страшното бедствие, сполетяло планетата

От Георги Георгиев

На живота на Земята са му били нужни 10 млн. години, за да се възстанови от най-тежкото масово измиране на всички времена, показва ново изследване, цитирано от Phys.org.

Животът на планетата е бил почти унищожен преди 250 млн. години, когато вследствие на серия разрушителни катаклизми оцеляват едва 10% от животните и растенията, обитавали планетата по онова време. Днес учените дебатират усилено по въпроса за скоростта, с която животът на Земята се е възстановил в онези времена.

Последните свидетелства за бавното възстановяване на биосферата са изследвани в нова обзорна статия, публикувана от двама учени – д-р Жонг-Янг Чен от Китайския университет по геонауки в Ухан и проф. Майкъл Бентън от Университета в Бристъл. Те установили, че периода на възстановяване на животинските видове е продължил с различен успех през следващите 10 млн. години.

Учените изтъкват две очевидни причини за забавянето – високата интензивност на кризата и продължителните сурови условия на Земята след първата вълна на измиране. Според проучванията кризата в края на периода Перм и в началото на Триас е била стартирана от няколко резки промени в околната среда, свързани с глобалното затопляне, киселинните дъждове, окислението и аноксията (спада на нивата на кислорода) в океаните. Те са били достатъчни да убият 90% от живите същества на сушата и в океаните.

Свидетелство за бедствието пазят скалите на възраст 250 млн. години, които са били открити в Китай и на други места по света. Последните проучвания показват, че суровите условия сред първоначалния шок траели между пет и шест милиона години. Това били времена на повтарящи се въглеродни и кислородни кризи, големи затопляния и други пагубни странични явления.

Някои групи от животни в океана и на сушата успели да се възстановят бързо и започнали да изграждат наново своите екосистеми, които впоследствие отново били подложени на унищожение. Учените смятат, че животът не е могъл действително да се възстанови в тези ранни етапи, тъй като не се установили постоянни екосистеми. Това люшкане между унищожение и съзидание продължило близо 5 млн. години, докато условията на планетата най-накрая не се нормализирали.

Ефектът от множеството кризи бил, че накрая се появили по-сложни екосистеми от съществуващите допреди това. Моретата били колонизирани от нови групи, сред които били предците на днешните раци и омари, както и първите морски хищници. Заедно те формирали основите на екосистемите от модерен тип.

"Често разбираме масовото изчезване като изцяло негативен процес, но дори и след най-страшните катаклизми животът се възстановява за милиони години, като земята се населява с нови групи същества. Самото събитие рестартира еволюцията", коментирам проф. Бентън.

Водещи

Най-четени