Колко дълго продължава депресията след отпуска? 26.08 | 21:17

Нездравословна храна и алкохол не са решение

От Пламена Вълчева

Лятото е любимият ни сезон и не само заради морето, плажа и летните жеги (които ни идват в повече понякога), а и заради така чаканите и жадувани отпуски. 

Но какво се случва след края на отпуската? Реалността ни залива с все сила и бързо забравяме за почивните дни. Неизбежно е веднага след почивката да ни е трудно да наваксаме на работното място и да влезем в ритъм с колегите. 

Ново проучване доказва, че на човек са му нужни поне 5 дни да излезе от следваканционната меланхолия, пише Daily Express.

Неспособността за концентрация на работното място е най-неприятният страничен ефект след края на почивката. Хората, завърнали се на работа след скорошна ваканция, също така често посягат към "утешителни" продукти - нездравословна храна и алкохол. 

Компанията, поръчала проучването, съветва хората, налегнати от следваканционна тъга, да консумират дребни безкостилкови плодове, които стимулират мозъчните функции и настроението. Ягодите правят потиснатите служители най-щастливи. Резултатите от проучването показват, че на трудещите се хора са им необходими средно четири дни след връщането от почивка, за да достигнат обичайната си продуктивност. 

Шефовете трябва да внимават със скорошните отпускари, тъй като 17 процента от тях признават, че допускат грешки в работа. След завръщане от почивка служителите в продължение на девет дни проявяват лоши навици - 33% от тях посягат към нездравословна храна, а 17% - към алкохол., допълва БТА. 

"Лошото настроение и недостатъчната концентрация са ключовите симптоми на следваканционната меланхолия", казва нутриционистката Дора Уолш.

Водещи

Най-четени