Колко е важен бащата за децата? 15.11 | 08:52

За бащинския модел у нас и какво може и трябва да се подобри в него, за да получат бъдещите поколения най-добрата родителска грижа

От Георги Тотев

Ролята на бащата в живота и развитието на децата е от първостепенно значение. Стереотипите, които са наложени в съвременното общество обаче, предполагат една по-пасивна, по-назидателна роля за съвременните бащи.

През 2012 година Асоциация "Родители" и Фондация "Приложни изследвания и комуникации" си поставят за задача да популяризират важността на бащата в живота на детето, да насърчат по-активното участие на бащите в здравеопазването, образованието и свободното време на детето, както и да организират и подкрепят събития и празници, насочени към цялото семейство. Дейностите по проекта се реализират с подкрепата на Фондация ОАК и Програма "Безопасен интернет" на ЕК.

"Ролята на бащата неизменно се променя, като нашата идея е не да създаваме характеристика на ролята на българския баща, а да покажем възгледите, които хората имат към нея. Нагласите на обществото към участието на татковците ще предопределят какви стъпки могат да се предприемат в тази посока."

Това коментираха координаторите на проекта Луиза Шахбазян и Ралица Василева от Асоциация "Родители". Проектът е насочен към професионалните общности в страната – учители, лекари, социални работници. Това са хората, които активно се занимават с децата и поради тази причина са много важна част от тяхното развитие.

Бащата е особено ценен за живота на децата. Успешният бащински модел включва най-вече активност и отдаденост от страна на родителя в тази му роля. Изследванията сочат, че активно включените бащи допринасят за израстването на по-здрави, по-интелигентни и по-успешни деца.

Освен това, момчетата, които са израснали с баща, представящ им позитивен образ за мъжа, е по-малкo вероятно да станат насилници в бъдеще. Естественото поведение на мъжа спрямо неговото поколение – поставяне на правила, разговори, игра - са достатъчно добри, за да бъде той успешен баща. За да се случи това обаче по един пълноценен начин, бащата има нужда от доверие и насърчение от страна на общността, смятат Луиза Шахбазян и Ралица Василева. 

Първата стъпка е сондирането на мнения. Резултатите от проучването са почти готови и на този етап можем да кажем, че потвърждават част от нашите предположения и същевременно повдигат множество нови въпроси за това как виждаме ролята на бащите. Като втора стъпка сме планирали да създадем общност от професионалисти, работещи с деца и заедно с тях да разработим конкретна методология и инструменти за насърчаване на по-активното включване на бащите в грижата за децата. Това включва създаване на училищни събития, ангажиране на татковците в здравната грижа, повече поводи за комуникация между деца и родители.

Какво още казаха Луиза Шахбазян и Ралица Василева, може да видите при Div.bg.

Водещи

Най-четени