Колко опасно може да е готвенето? 30.08 | 12:04

Не подозираме колко замърсени с бактерии повърхности докосваме, докато готвим

От Олга Андреева

Родителите изпращат децата си на училище с обяд, който съдържа опасни нива на замърсяване с бактерии, предупреждава ново изследване, проведено от Световния съвет по хигиена.

То установява, че до 90% от повърхностите, които са докоснати по време на приготвянето на най-обикновена храна, като училищния обяд на детето например, могат да се заразят с бактерии от храната.

Учените открили, че контактът на сурово месо с ножове, дъски за рязане и кърпи е причина за опасни нива на замърсяване, съобщи Newslite.tv.

От тези повърхности бактериите се разпространяват върху готовите за консумация храни и кутиите за обяд на децата, с което се повишава рискът от заразяване с E.coli.

Въпреки това по-малко от половината от майките казват, че ежедневно мият кутията за обяд на детето си.

Проф. Джон Оксфорд, председател на Световния съвет по хигиена и професор по вирусология в Лондонското училище по стоматология, обяснява:

"Хранителното отравяне може да доведе до сериозни заболявания. Бактерии като E.coli са една от основните причини за масови огнища на зарази в последно време.

И все пак прости хигиенни мерки могат да защитят и вас, и вашето семейство от инфекция. От съществено значение е миенето на ръцете със сапун след пипане на сурово месо и зеленчуци, както и дезинфекцията на контактните повърхности като дъски за рязане и дръжките на вратата на хладилника."

Само през миналата година във Великобритания майки са си взели близо 190 милиона дни отпуск, за да се грижат за болните си деца. Това е струвало 17 млрд. лири на британската икономика.

Водещи

Най-четени