Колкото ви е мъдра жената, толкова ще сте и щастливи 06.11 | 20:15

От нежната половинка зависи мирът в семейството

От Антония Михайлова

Именно от жената зависи съхраняването на мира в семейството, смятат изследователи.

Най-щастливите брачни съюзи според тях са тези, в които първи след горещи семейни спорове се успокояват жените, дори ако мъжът все още продължава да се сърди. Тоест тактиката на женското поведение е по-значима за възстановяването на хармонията, отколкото тактиката на мъжете.

"Във въпроса за управление на отрицателните емоции, възникващи по време на конфликти, жените обикновено встъпват като главни действащи лица, от които зависи по-нататъшното развитие на събитията. Такива чувства като гняв и презрение може да носят опасност за семейните двойки. Нашето изследване показва, че способността на съпрузите, особено на жените, да потушават конфликтите по мирен път, подпомагат процъфтяването и благополучието на браковете", отбелязва психологът Лиън Блок, ръководител на изследването.

Специалистите изучили видеозаписи на 80 двойки на средна и по-напреднала възраст, за да анализират тяхното взаимодействие. Те обърнали внимание най-вече на следните фактори: език на тялото, изражение на лицето, интонация на гласа и тема на разговор.

Оказало се, че двойките, в които жените по време на семейни спорове по-бързо охлаждали страстите, впоследствие се оказвали най-щастливи. Контролът на мъжките емоции почти не влияел на дългосрочната удовлетвореност на съпружеските отношения.

Учените отбелязват и факта, че в щастливите семейства жените изкусно използват "конструктивното общуване" в хода на периодично възникващи разногласия. Предлагайки да решат проблема по време на спор, те потушават всякакви конфликти.

Водещи

Най-четени