Колкото по-голямо семейството, толкова по-малко разводи за потомството 15.08 | 16:09

Децата от големи семейства рядко се развеждат

От Лазар Тодоров

Наличието на много братя и сестри намалява вероятността от развод, установиха американски учени от университета на Охайо, съобщи "USA Today".

Анализ на анкета, проведена сред 57 061 души, показва, че всеки допълнителен близък роднина намалява риска от развод с 2%.

Учените от университета на Охайо предполагат, че повечето роднини допринасят за развиването на социални навици, което е много важно за брака.

Социологът Филип Марган се отнася скептично към тази теория. Според него хората от големи семейства по принцип са по-ориентирани към семейния живот.

С него е съгласен и демографът Пол Амато от университета на Пенсилвания, макар в същото време да твърди, че теорията сама по себе си представлява интерес. Що се отнася до децата, които нямат братя и сестри, сега те имат много възможности да натрупат опит в общуването - с колеги, със съседи и т.н., допълва БТА.

Различни изследвания не един път са показвали, че ако едно дете израства без братя и сестри, то по нищо не се различава от останалите, които са възпитани в големи семейства.

Водещи

Най-четени