Конче на Пржевалски се роди в Добрич 08.07 | 13:21

Новороденото ще бъде записано в Световната племенна книга на конете на Пржевалски

От Олга Андреева

Новородено конче на Пржевалски в Центъра за защита на природата и животните в Добрич ще бъде записано в Световната племенна книга на редкия вид.

Зоологическата градина е включена в световната програма за опазване на застрашените от изчезване коне, които са едва около 100 в цяла Европа.

Конят на Пржевалски е единственият див кон, който се среща на свобода в природата и успешно се кръстосва със зебри и домашни коне.

Бебето Калиопа е четвърто поред за семейството на Куна и Игор, които центърът получи преди години от зоопарка в Лангенберг, Швейцария.

Засега родителите не допускат никого да се доближи до малкото конче и даже "каката" Киара много зорко го пази, обясни пред БТА директорът на зоопарка Севдалина Венкова. Едва след четвъртия месец кончето ще започне да похапва крехка тревичка.

Новороденото е много жизнено, тежи около 19-20 килограма, което е добър показател. Две от кончетата на семейството вече са разменени с други зоопаркове - Искър е в румънския град Констанца, а Калиман в Ловеч.

Сред над стоте обитатели на зоопарка, който се простира върху площ от 160 декара, са кенгуру, лама, алпака, понита и камерунски козлета.

Водещи

Най-четени