Костенурка стана майка за първи път на 90 03.06 | 10:07

Полът на малкото костенурче ще бъде ясен след 5 години

От Олга Андреева

Освен че костенурките не се славят със своята скорост, явно и биологичният им часовник не бърза за никъде, защото Галапагоска костенурка стана майка за първи път на 90-годишна възраст.

След десет години опити на зоопарка, където живее костенурката да се сдобие с поколение предвид, че е застрашен вид, тя най-накрая се радва на малко костенурче, съобщи в. Metro.

Явно Т3 (както се казва майката) е чакала да й доведат по-млад партньор, защото в крайна сметка нещата са се получили с мъжка костенурка на 40-годишна възраст.

Алис Уолтън, която се грижи за костенурката, заяви: "Толкова сме развълнувани. Беше дълъг процес и предизвикателство, тъй като работим по въпроса ежегодно от много години и най-накрая стана."

Ен Джей, който вече е на два месеца, е само 8 см дълъг и тежи 95 грама, но ще достигне дължина от 1,8 метра и тегло от 250 кг, когато се развие напълно. Всъщност полът му ще стане ясен едва когато стане около петгодишен.

Ен Джей е настанен в помещение с контролирана температура и се проверява по няколко пъти на ден. Уолтън поясни: "Майките не се грижат за яйцата и новоизлюпените стават самостоятелни веднага. Ако го оставим при големите сухоземни костенурки, има риск те случайно да го смачкат или да го притесняват плъхове."

На Галапагоските острови са останали по-малко от 20 000 костенурки от този вид, така че всяко ново бебе е радост. Иначе костенурките могат да живеят до над 170-годишна възраст.

Водещи

Най-четени