Костенурките по „Струма“ ще се движат през тунели 19.08 | 14:21

Ще бъдат предвидени и специални места за снасяне на яйца

От Олга Андреева

Българските костенурките ще се радват на специални условия по новата магистрала "Струма".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев увери, че ще бъдат взети специални мерки във връзка със защитени животински и растителни видове, които обитават трасето на Лот 4 на магистралата, съобщи Агенция "Фокус".

Специфично за този участък е, че минава през зони с интензивно земеделие и налага сериозни екологични предизвикателства.

"Минаваме през специални зони на местообитание. Има смокове, костенурки, птички – специални растителни и животински видове. Има един дълъг списък на защитени видове, за които специалистите са предписали много ясни мерки какво да се направи.

Ще има специални бетонови стени, за да не могат костенурките да преминават. Ще има специални огради и мрежи, специални тунели за костенурки. Имаме два уникални вида костенурки – обикновена блатна и каспийски блатна, за които със специалист ще уточним местата на тези тунели. Дори ще бъдат предвидени и специални места за снасяне на яйцата на костенурките.

Имаме и специален вид жаба, специален вид гущер, смокове, безгръбначни, пъстър пор и т.н. Имаме местообитание на птици. Строителите ще се съобразят в хода на работата.

На "Тракия” го правим това упражнение, така че сме дълбоко убедени, че няма да има абсолютно никакви проблеми”, каза Плевнелиев.

Водещи

Най-четени