Котешки късмет! Лари се сбогува с Камерън, очаква Мей на "Даунинг стрийт" 12.07 | 12:56

Котаракът е на държавна служба от 5 години като главен ловец на мишки в премиерския дом

От iNews.bg

Домашната котка на семейство Камерън – Лари, няма да напусне "Даунинг стрийт"10 заедно със своите досегашни стопани Дейвид и съпругата му Саманта. Котаракът ще продължи да изпълнява своите задължения на "главен ловец на мишки" и при новия британски премиер Тереза Мей, съобщава РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

"Лари е котка на държавна служба и не принадлежи на семейство Камерън. Остава тук", заяви правителствен чиновник.

Лари се появи на "Даунинг стрийт" през 2011 г. по времето на т. нар. "миши скандал" - нашествие на гризачи в резиденцията на премиера. Тогава той бе доведен от приюта за котки и кучета и зачислен в щатния състав на секретариата на британския кабинет на министрите на длъжността "главен ловец на мишки".

"Постът" остана вакантен след 1997 г. след оставката на знаменития котарак Хъмфри (1988-2006), който успя за 8 години да служи при трима премиери – Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Тони Блеър.

Причината за този пост да бъде избран именно Лари може да се търси до голяма степен в неговата личностна характеристика като котка, или по-точно малко котенце, в която надделява силният ловен инстинкт.

За съжаление надеждите да се покаже като неустрашим воин в безпощадната борба с мишките в премиерската резиденция, не се осъществиха напълно. Въпросният ловен инстинкт бе в огромна степен изтласкан на заден план от природната леност, с която Лари е щедро надарен.

Поради това функцията на главен борец с гризачите за известно време изпълнява котката Фрея, която през 2009 г. е доведена при живеещия в съседство на "Даунинг стрийт" 11 финансов министър Джордж Осбърн.

 

Фрея пък заради своето свободолюбие често бягала от дома на министъра на финансите и в крайна сметка била блъсната от такси. След това тя е изпратена да се възстановява в родното си графство Кент.  

Водещи

Най-четени