Котешките кафенета в Япония с вечерен час 02.03 | 09:34

В тях клиентите си плащат, за да си играят с пухкавите животинки, докато пият чай

От Олга Андреева

Все по-трудни стават времената за котешките кафенета в Токио, където любителите на животни могат да пийнат чай, забавлявайки се с някой от грациозно връткащите се из заведението котараци.

В повечето такива заведения най-много оборот се прави в часовете след работа, когато уморените служители на път за вкъщи се отбиват в котешките кафета, за да си поиграят с животните, като начин за облекчаване на стреса. Сега обаче това удоволствие може да бъде сериозно ограничено, съобщава Reuters.

Промяна в Закона за защита на животните в Япония, която трябва да влезе в сила на 1 юни, предвижда налагане на вечерен час на котките и кучетата в подобни заведения, принуждавайки котешките кафенета да затварят в 20:00 часа.

"Според новата промяна можем да бъдем отворени от осем сутринта до осем вечерта. След този час трябва да приберем котараците и да затворим. А всеки знае, че котките са съвсем активни вечерно време, така че просто не мога да разбера защо е нужна тази промяна", оплаква се Хироми Кавасе, собственичка на едно от кафетата с котки в Токио.

Посетителите в нейното кафе плащат около 12 долара на час, за да могат да си поиграят с някоя от 24-те котки, които се стрелкат из стаята, гонейки играчки, или помъркват гальовно в кошниците си. Напитките са на цени около 3 долара.

Инициаторите на промяната обясняват, че тя цели най-вече да защити мъркащите животинки в заведенията, които работят по 24 часа на ден.

Котешките кафенета отдавна са популярни в Япония и са реална алтернатива за много любители на котки да се радват на животинките, тъй като строгите правила в повечето жилищни кооперации не им позволяват да отглеждат домашни любимци у дома.

Водещи

Най-четени