Кошмар! Плъхове като крави ще превземат Земята 04.02 | 10:30

С времето навсякъде ще се ширят гигантски гризачи

От Антония Михайлова

Ако на Земята намалеят големите бозайници, то значителна част от екосистемата ще се окаже под пълното разпореждане на гризачи, предупреждават британски учени. А последните могат да придобият размери на крави, като всичко започне от отделни острови, пише Daily Mail.

"За известно време гризачите могат да достигнат размерите на капибари – най-големия от съвременните гризачи, с тегло до 80 кг. А ако свободното място е повече, то те може да станат още по-големи", разказва биологът Ян Заласевич от Лестърския университет. Той подчертава, че ситуацията вече може да се наблюдава на някои острови, където практически гризачите е невъзможно да се изкоренят.

Всеки остров, където има много плъхове, представлява нещо като еволюционна лаборатория. "Плъховете са най-добрият пример за това как животните, разхвърляни из цялата планета, са могли да се адаптират към различни условия на живот", казва Заласевич.

Гигантизмът възниква, когато конкуренцията изчезне от средата на обитание. Така се е случило със сините китове, чиито древни предци са били едва по-големи от вълк.

Най-големият гризач, който някога е обитавал нашата планета, е Josephoartegasia monesi, измрял преди около 3 млн. години. Както и съвременните му родственици – капибарите, той е обитавал Южна Америка, тежал е около 1 тон и е бил голям като бик.

Впрочем огромните плъхове далеч не са всички "изненади", които могат да очакват нашите потомци в бъдеще. Влечугите също може да се сдобият с гигантски размери. Според експертите постоянното повишаване на температурите ще доведе както до появата на нови видове, така и до многократно увеличение на размерите на съвременните крокодили, гущери и костенурки.

Водещи

Най-четени