Крадци бяха измамени от персонала на музей 29.08 | 19:51

Престъпниците взели два рога на носорог, но не знаели, че това са просто реплики

От Елена Кирилова

Крадци, които нахлуха в музей и се опитаха да откраднат два рога на носорог, се оказаха с празни ръце, тъй като персоналът по-рано заменил редките екземпляри с реплики, съобщава в. Telegraph.

Фалшивите рога били взети от два препарирани носорога от Природонаучния музей в Тринг, Великобритания.

Крадците нахлули в музея като разбили вратите между 4 и 5 ч. сутринта местно време на 27 август. Те използвали големи чукове, за да могат да отстранят роговете от препарираните животни.

Но те не знаели, че преди три месеца персоналът е заменил истинските рога с модели от смола. Тази мярка била взета след поредица от подобни набези из цяла Великобритания и Европа.

Докато цената на един истински рог на носорог е 56 000 евро за килограм, то откраднатите фалшификати нямат никаква финансова стойност.

Работещите в музея смятат, че кражбата е извършена от същата банда, която плячкосва частни колекции и галерии през последните месеци.

Двете откраднати реплики са взети от препарирани екземпляри от индийски носорог и бял носорог. Двата рога тежат близо 2 килограма.

Крадците не са взели нищо друго, но престъплението е извършено само седмица, след като Великобритания се включи в международно споразумение за ограничаване на незаконната търговия на рогове от носорог.

Най-четени