Край на размъкнатите дрехи в училище 04.04 | 15:54

Училищата в Арканзас забраняват смъкнати дънки, които разкриват бельото

От Олга Андреева

Учениците в Арканзас, които си падат по размъкнатите дънки с ниска талия, скоро ще трябва да ги оставят у дома, съобщи Ройтерс.

Губераноторът на Арканзас Майк Бийб миналата седмица подписа законопроект, който забранява на учениците да носят дрехи, които излагат на показ бельото им, бедрата им или гърдите (когато става дума за момичета).

Педагозите в щата отдавна се оплакват от размъкнатия стил на обличане на младежите, особено на момчетата, сред които се шири модата на смъкнатите дънки, които разкриват по-малки или по-големи части от цветни боксерки.

Сред основните опасения на учителите са, че подобен начин на обличане може да предизвика изблици на агресия, а освен това учениците трябва да се научат да се обличат по начин, който е приемлив на работното място, тъй като се подготвят да влязат в такава среда.

Новият закон обаче не посочва как училищата ще наказват учениците, които носят такива дрехи.

За момента няма други щати с такава забрана, но пък определени градове действително вече са са постигнали успех с приемането на подобни закони, твърди анализаторът Джош Кънингам.

"Индивидуалното изразяване е важно за младите хора, а дрехите са много силен начин да се себеизразиш и не мисля, че законодателят трябва да се меси с това", заяви Сю Медисън, сенатор демократ от Файетвил, Арк. Като цяло обаче законът не срещна публично противопоставяне.