Кралски сватбен етикет 24.03 | 13:46

Не влизайте в социалните мрежи и не докосвайте кралицата

От Олга Андреева

Да си гост на британската кралска сватба е чест, но и отговорност. На сватбената церемония на принц Уилям и Кейт Мидълтън на 29 април ще присъстват стотици гости - европейски кралски особи, висши военни, хора, занимаващи се с благотворителна дейност, дипломати и приятели на младоженците, предаде АП.

Някои със сигурност са закърмени с етикет как да се държат на подобни събития, на други ще им трябват няколко урока. Ето и няколко съществени правила, които не бива да бъдат пренебрегвани:

Отидете по-рано от обявения час, за да не се засечете с кралицата

"Кралицата трябва да пристигне последна. Тя трябва да влезе точно преди булката", разкрива сватбеният агент и съветник по етикет Сара Хейуард. "При повечето сватби на гостите е казано да дойдат поне 20 минути преди началото на церемонията. Тази сватба обаче е различна. На нея ще присъстват някои много важни гости от висшето общество, така че е по-добре останалите гости да пристигнат значително по-рано."

Белите рокли са забранени, не привличайте внимание

Дамите трябва да са с рокля - не прекалено къса, не прекалено тясна и в никакъв случай не бяла. Добре е облеклото да се съчетае с шапка или друго украшение за коса. "В никакъв случай не привличайте прекалено много внимание върху себе си. В този ден булката е важна", напътства Хейуард.

Мъжете, които са военни, трябва да са с униформа. Цивилните гости е добре да са в дневен костюм, познат като бизнес облекло, или официален костюм. В църквата всички мъжки шапки трябва да са свалени.

Облечете се в синхрон с кавалера

"Често сме виждали съпруг и съпруга, които изглеждат сякаш са отишли на две съвсем различни събития", казва Уилям Хенсън, световен експерт в официалния протокол. "Не е нужно да са облечени с дрехи в еднакъв цвят, но е добре по някакъв начин да се допълват."

Изключете мобилния телефон

Възможно е гостите да бъдат помолени да оставят своите мобилни телефони извън Уестминстърското абатство, но ако това не се случи, трябва да се уверят, че са изключили звука, защото иначе целият свят ще разбере, че не са.

"Това е една от най-недопустимите грешки. Телефонът ви не бива да звъни, дори и да сте си сложили за рингтон "God Save the Queen" на Sex Pistols", продължава Хенсън.

Снимките на младоженците са напълно забранени. Не се препоръчва обновяване на статусите в социалните мрежи. Забранено е и докосването на кралицата или инициирането на разговор с член на кралското семейство.

На приема в Бъкингамския дворец след сватбената церемония, на който ще присъстват около 600 гости, в никакъв случай гостите не бива да се тъпчат и да се напиват.

Водещи

Най-четени