Красивите послания, които ни завеща Габриел Гарсия Маркес 25.09 | 19:40

"Не плачи, че нещо е приключило, усмихни се, че въобще е било"

От iNews.bg

Световната слава Гарсия Маркес си печели с книгата си "Сто години самота" през 1967 година. Докато я пише в продължение на 18 месеца, той продава колата си, взима храна на кредит, залага имущество и пуши по 6 кутии цигари на ден. Неуморният му труд се увенчава с огромен успех, книгата е приета с голям ентусиазъм и хвалебствия от критиката и преведена на чужди езици. 

През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава от преводача си на български, че издателите му за България отчитат минимални продажби, издаден тираж и печалби при положение, че всяко българско семейство има негова книга. Обиден, той отказва да се тиражират книгите му в България. През 2010 г. литературните агенти на Гарсия Маркес постигат споразумение с българско издателство за нови издания на негови книги.

Основател на едно от най-причудливите течения в литературата - магическият реализъм - художествен метод, при който нереални магически елементи се смесват с обикновения ежедневен живот, Маркес успява да остави следи в съзнанието на всеки, който някога се е докосвал до негова книга. Ето и някои от най-красивите послание, които той ни завеща: 

1. Ако срещнете истинската любов, тя няма да се загуби никъде. Нито след седмица, нито след месец, нито след година.

2. Не полагай толкова много усилия - най-хубавото се случва неочаквано!

3. Нито един човек не заслужава сълзите ти, а тези, които ги заслужават, няма да те накарат да плачеш.

4. Не плачи, че нещо е приключило, усмихни се, че въобще е било.

Още от незабравимият Габриел Гарсия Маркес и неговите мисли прочетете в Div.bg.

Водещи

Най-четени