Крем върху килим от кока-кола от "Готвач на България 2012" 22.04 | 09:47

Пловдивчанинът Милен Панев грабна титлата „Готвач на България 2012“ на състезанията за Националната кулинарна купа

От Кремена Бедерева

Пловдивчанинът Милен Панев грабна титлата "Готвач на България 2012" на състезанията за Националната кулинарна купа, които се проведоха на 20 и 21 април в Международен панаир Пловдив. Той впечатли журито с меню от класически блюда, но приготвени с нови техники, информират от панаира.

"Предястието беше вариация с телешки език. За основно ястие направих агнешко със спанак, сметана и кашкавал, като използвах модерни технологии. За десерт избрах млечен крем върху килим от кока-кола плюс сладолед с боза",  обясни победителят, който е готвач в ресторант "Филипополис". Той се занимава с кулинария от 13 години и досега има два сребърни медала.

Милен Панев препоръча на любителите "да готвят с любов и да използват пресни продукти, защото така гаранцията за успешно ястие е 99%". Свежите продукти са много важни, линията "фреш" господства в модерната кухня, добави той.

Титлата "Кулинарен отбор на България 2012" спечелиха Стоян Пенев, Деян Димитров и Георги Кралев от Варна.

40 от най-добрите български майстори готвачи се конкурираха в петото издание на най-престижния кулинарен конкурс у нас, а във всички категории общо се включиха над 60 състезатели. Надпреварата се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи и Международен панаир Пловдив.

Сладкар на България 2012 стана Павлина Евтимова от Варна. При пицарите на първо място бе класиран Адриан Пантелеев. В категорията "Филетиране на риба – сьомга" най-сръчен се оказа Атанас Атанасов.

"Ходил съм на доста състезания в чужбина, нашето е на европейски ниво като организация и представяне на участниците. Това е много важно за развитието на младите готвачи", подчерта Милен Панев.        

Водещи

Най-четени