Кризисна Коледа за Атина. Остана без елха 17.12 | 10:15

Градската управа няма пари и затова няма да украсява празнично дръвче

От Диана Цветкова

Гърция толкова е закъсала финансово, че столичани ще посрещнат Рождество без украсено градско дръвче. Просто защото управата на Атина няма пари за елха.

След като въпреки кризата през 2011 г. гръцката столица посрещна празника с най-голямото коледно дръвче в Европа, сега кметството намали с 90% бюджета си за празниците тази година.

Тъй като кметството в Атина едва успява да си плаща сметките, само три централни площади и най-големите булеварди ще бъдат украсени с лампички, съобщава БТА.

Гърция излиза от петата година на рецесия и се насочва към шестата, с намаления на заплатите, увеличение на данъците и орязани пенсии, така че много хора се отказват от празнуването на Коледа или планират да празнуват у дома със семейството, където всеки донася по нещо за трапезата, отбелязва GreekReporter.

Кметството се отказа да украсява тази година коледна елха на площад Синтагма, както правеше традиционно.

През 2010 г. елхата на площада беше изгорена от протестиращи след първите мерки за икономики, наложени на Гърция от международните й кредитори. Миналата година властите в Атина издигнаха най-голямото коледно дърво в Европа в опит да покажат поне малко оптимизъм.

Водещи

Най-четени