Кубинците ликуват. Скоро ще излизат в чужбина 11.01 | 11:56

В понеделник влиза в сила закон, който им дава право да напускат страната

От Диана Цветкова

След само два дни в Куба ще е факт революционна промяна – местните жители ще могат да пътуват в чужбина.

От 14 януари (понеделник) влизат в сила чаканите с нетърпение от населението промени в закона за пътуванията, които бяха прокарани от президента Раул Кастро.

Те ще направят възможно излизането зад граница за всички кубинци, навършили пълнолетие (18-годишна възраст).

Тези, които не са навършили 18 години също ще могат да напускат пределите на острова на свободата, но за целта ще трябва да представят нотариално заверено разрешение от родителите или настойниците им.

Очаква се промените в закона да са от голяма полза за няколкото милиона кубинци, които живеят в чужбина – около 80% от тях са в САЩ, отбелязва БТА.

Законът ще облекчи неимоверно много спортистите, музикантите и други хора, които не са се завърнали в Куба след различни състезания, турнета или мисии зад граница.

Куба постепенно излиза от международната изолация, в която бе поставена години наред.

След като през 2008 г. Раул Кастро бе избран за президент и наследи брат си Фидел Кастро, много бавно, но упорито в страната се въвеждат промени, които дават различни свободи на населението.

Така например кубинците имат право да притежават мобилни телефони, както и компютри, макар цената да е непосилна за по-голямата част от тях. Те вече имат право да теглят и кредити, а граждани и чужденци могат да купуват имоти в островната държава.

Водещи

Най-четени