Кучетата разбирали човешката гледна точка 12.02 | 13:20

Поредната възхвала на интелектуалните качества на песовете

От Ивайло Коралски

Учени от университета в Портсмут установиха, че кучетата могат да разберат човешката гледна точка и да се превъплътят в мислите ни, съобщава сайтът Yahoo, цитиран от БТА.

Екипът на д-р Джулиан Камински проведе поредица от експерименти, при които беше констатирано, че кучетата, на които им е било забранено от стопаните да взимат храна, четири пъти по-често не им се подчиняват, когато са в тъмна стая.

Това идва да покаже, че домашните любимци разбират, че господарите им не могат да ги видят на тъмно. Тоест те се идентифицират с тяхната гледна точка.

Собствениците на домашни любимци винаги възхваляват интелектуалните им качества. Но при тестовете на д-р Камински това за пръв път бива експериментално доказано. Досега се считаше, че само хората могат да "проникнат в мислите" на другите същества.

Проучването било поръчано от института "Макс Планк". В рамките на експеримента били направени няколко опита с кучета и господарите им в тъмни и светли помещения. На тъмно шаровците открадвали повече храна и действали много по-скорострелно, отколкото на светло.

Водещи