Къде все пак гледат мъжете? 01.11 | 09:00

Да, точно така, сетихте се – южно от лицето

От Антония Михайлова

Жените често казват на мъжете: "Всички мислите само за едно!" Тази възмутена фраза има смисъл, тъй като мъжете наистина гледат към женската фигура повече, отколкото към лицето.

Учени от университета на Небраска-Линкълн провели изследване, в хода на което 65 доброволци разглеждали 30 снимки на 10 млади жени.

Специално устройство, следящо движенията на очите им, потвърдило, че мъжете задържат погледа си върху гърдите, талията и бедрата, а лицето на дамите оглеждат бегло. Най-интересното е, че взелите участие в експеримента жени също отделяли по-голямо внимание на фигурата.

Учените смятат, че поведението на мъжете лесно може да се обясни – всяка жена се оценява автоматично за фертилност, именно затова такъв акцент се прави на детеродните органи.

По същата причина с голям интерес мъжете гледали девойките, чиито фигури съответствали на класическия пример и напомняли на пясъчен часовник, докато по-правите и "плоски" модели не привличали особено внимание. Жените на свой ред оценяват съперничките си и сравняват параметрите, като оставят без внимание лицето.

Водещият автор на изследването Сара Джервис смята, че особеното внимание на мъжете към закръглените части на женското тяло може да се обясни и с друго. Съвременната култура, медиите и киното правят особен акцент върху женското тяло; в рекламите то се използва активно, актрисите се появяват пред публика почти голи – всичко това става обичайно за нашите очи и мъжът започва да задържа поглед именно на тези части от женското тяло, които активно се "осветяват" на екрана на телевизора.

Изследователите съветват момичетата да не си създават комплекси за собствената си фигура. Има, разбира се еталонна красота, като например Моника Белучи и София Лорен, и всеки мъж оценява тяхната красота като мерило, но в същото време не всеки мъж иска до себе си такава жена.

Всеки представител на силния пол има свои предпочитания и за фигурата, и за цвета на кожата и косата. Затова половинка ще се намери и за дамите с лунички, с невероятно бяла кожа и рижа коса.

Водещи

Най-четени