Къде на жените забраняват да гледат мачове? 11.06 | 10:08

Иранките остават без Евро 2012, за да не слушат вулгарностите на мъжете си

От Олга Андреева

Няма шега, няма измама – има място в света, където на жените им е изрично забранено да гледат футболни срещи. В Иран представителките на слабия пол, дори и да искат, няма да могат да гледат на обществени места европейското първенство по футбол, което започна в петък.

Иранките нямат право да посещават зоните, обособени за гледане на обществени места на футболните срещи, които се намират в няколко киносалона в Техеран. Мачовете се излъчват и директно по държавната телевизия.

Причината за забраната, наложена на жените, била, че по време на срещите зрителите от мъжки пол използвали вулгарни думи, които били неуместни за женските уши, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Говорител на полицията на Иран поясни, че е недостойно за жените да гледат мачовете заедно с мъже, които използват подобни вулгарности.

Футболът е най-популярният спорт в Иран и много жени са запалени по него наравно с мъжете. Засега жените в Иран обаче нямат право да гледат мачовете на живо на стадионите.

Когато по време на мачовете в Иран публиката скандира вулгарности по адрес на играчите, треньорите или съдиите, държавната телевизия заглушава звука. Даже през април се стигна до прекратяване на мач заради вулгарностите, отправени срещу главния съдия.

Най-четени