Кърлежите са по-жилави, отколкото си мислим 21.03 | 13:55

Опасните гадинки оцеляват в унищожителните условия на електронния микроскоп

От Георги Георгиев

Повечето хора от опит знаят, че кърлежите са жилави гадинки, които умират едва след като бъдат подложени силни удари с тъп предмет или бъдат поставени им върху открит огън.

Малцина обаче знаят, че кърлежите са способни да оцелеят в суровите условия, в които се поставят пробите при изследването им под сканиращ електронен микроскоп. Откритието било направено от Йасухито Исхигаки и неговите колеги Медицинският университет "Каназава" в Япония.

Учените установили, че повечето кърлежи, които изследвали под своя електронен микроскоп, не само оцелявали след изпитанието, но били способни дори да се движат.

Този тип електронни микроскопи работят като записват начина, по който електроните се разпиляват или се абсорбират при попадането им върху изследваната проба. За да направи условията още по-сурови, технологията изисква поставянето на пробите във вакуумна камера.

Повечето организми биха загинали при тези условия, но кърлежите изглежда успяват да оцелеят, както се вижда от пуснатото от учените видео.

В крайна сметка се оказало, че дребните паякообразни все пак не са съвсем неуязвими към унищожителните условия в електронния микроскоп. Всички оцелели след изследването екземпляри загинали в рамките на няколко дни.

Учените открили, че за намалената им продължителност на живот е виновен главно "изпичащият" поток от електрони, като вакуумът почти не влияел негативно върху организма им.

Водещи